Obě Koreje se dočasně sjednotí. Na olympiádě budou mít společný tým hokejistek

ČTK

of

Severní a Jižní Korea budou při slavnostním zahájení zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu pochodovat společně pod jednou vlajkou. Dohodli se na tom jejich zástupci na dnešních rozhovorech v demilitarizovaném pohraničním pásmu.

Obě země také postaví poprvé v historii společný olympijský tým; mělo by se jednat o družstvo hokejistek. Zmíněné kroky ještě musí schválit Mezinárodní olympijský výbor, který se s představiteli Severní a Jižní Koreje sejde v sobotu v Lausanne.

KLDR na olympiádu, která se v Jižní Koreji uskuteční v termínu 9.-25. února, vyšle zhruba 550člennou delegaci, uvádí se v prohlášení, které po skončení dnešního jednání vydalo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Delegace bude zahrnovat 230 roztleskávaček, 140členný orchestr, 30členné družstvo na předvádění taekwonda, dále pak sportovce, vysoké činitele a novináře. Členové delegace začnou přijíždět do Jižní Koreje 25. ledna. Severní Korea také plánuje vyslat delegaci na paralympijské hry, které se v Jižní Koreji budou konat od 9. do 18. března, dodalo jihokorejské ministerstvo.

KLDR se sankcí jen tak nezbaví. Trvá na nich 20 států, Čína ale na konferenci chyběla

sinfin.digital