Obnova zdevastované Austrálie spolkne miliardy dolarů. Vláda mění postoj ke klimatické změně

Export.cz

Tomáš Kára

EXPORT.CZ | Požáry zdevastovaná Austrálie se chystá na obnovu země. Premiér Scott Morrison oznámil vznik federálního programu National Bushfire Recovery Fund pro pomoc postiženým obyvatelům a komunitám, ale i následnou obnovu infrastruktury a rezidenční výstavby.

Počáteční vklad do fondu činí dvě miliardy australských dolarů, kromě toho bylo na obnovu přírodního prostředí vyčleněno dodatečných 50 milionů. Obnova bude částečně financována i ze soukromých sbírek.

Bezprecedentně rozsáhlé lesní požáry sužovaly Austrálii několik měsíců. Padlo jim za oběť více než dvacet osob, další jsou pohřešovány, zničeno bylo přes 1800 domů, 100 tisíc obyvatel muselo opustit své domovy. Uhynulo 17 tisíc kusů skotu, děsivé jsou dopady na místní faunu. Odhadované dopady požárů na australskou ekonomiku dosahují 1,5 – 2,5 miliardy australských dolarů, postiženy jsou zejména turistika, zemědělství a maloobchod. Analytici odhadují snížení růstu australské ekonomiky o 0,3 % jak ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku, tak v letošním prvním čtvrtletí. 

Rusko jako velmoc? Putinovy vize a plány nás nemůžou překvapovat, je už 20 let konzistentní

sinfin.digital