Obří výbuch sběrné stanice plynu na hranicích Slovenska s Rakouskem, na místě jsou mrtví

urm

luš

V rakouské obci Baumgarten and der March dnes vybuchla sběrná stanice plynu, která slouží k čerpání zemního plynu z Ruska. Na místě je podle rakouského deníku Kurier jeden mrtvý, pět vážně popálených a dalších nejméně třináct zraněných. Některé zprávy hovoří až o 60 zraněných. Stanice se nachází jen kousek od slovenských hranic. 

Podle vedoucího PR oddělení společnosti Gas Connect Austria Václava Vocílky došlo k výbuchu před devátou hodinou ranní. V areálu pracovalo zhruba 50 lidí. Na místo se okamžitě sjelo několik hasičských vozů, přivolány byly sanitky. Situaci monitoroval i vrtulník. 

Podle mluvčího hasičů se oheň rozšířil na šest budov a několik aut na parkovišti se roztavilo. Před polednem operátor zařízení oznámil, že se oheň povedlo uhasit. „Zařízení bylo kontrolovaným způsobem zastaveno a je mimo provoz,“ řekl APA mluvčí společnosti Gas Connect Armin Teichert.

Podle serveru Kurier je příčinou exploze trubky, která se nachází jeden až dva metry pod zemí. Policie na twitteru informovala, že příčina exploze byla technického rázu. Podrobné vyšetřování příčin je ale teprve na začátku.

Svědci hovoří o silném výbuchu, po němž se objevil velký oheň. „Byli jsme v kanceláři, když se otřásla celá budova městského úřadu. Nejdřív jsme si mysleli, že okolo projíždí buldozer, ale vyšli jsme do vyššího patra a viděli jsme, jak z Rakouska šlehají obrovské plameny,“ popsal pro Aktuality.sk mluvčí městské části Devínska Nová Ves Dárius Krajčír.

„Bylo slyšet silné hučení. Mysleli jsme si, že přelétávají letadla, ale když jsme vyšli ven, viděli jsme z Rakouska obrovský oheň,“ dodal další očitý svědek. 

sinfin.digital