Ochránci přírody jsou zděšeni. Trump podepsal zákon umožňující střílet medvědy v zimním spánku

Info.cz

bel

Organizace na ochranu přírody na Aljašce jsou v šoku. Americký prezident Donald Trump podepsal zákon, který umožňuje lovcům střílet i spící medvědy, odchytávat vlky v doupatech, kde jsou s mláďaty, nebo stopovat zvířata z helikoptér. Zastánci legislativu hájí, protože věří, že by si o těchto záležitostech měl stát rozhodovat sám a neměly by se řešit na federální úrovni. Předchozí zákony platné za Baracka Obamy tuto praxi znemožňovaly, informuje The Independent.

„Musíme umět rozlišovat. Není to o malých ledních medvíďatech, medvědech grizzly nebo vlcích, jak je vidíme v televizi, ale o právu státu rozhodovat v těchto záležitostech. Federální vládě by to být umožněno nemělo,“ řekl v debatě o novém zákonu jeho předkladatel a republikánský kongresman z Aljašky Ronald D. Young. Zákon už stihl projít Sněmovnou reprezentantů, Senátem a před několika dny ho podepsal i prezident Donald Trump.

Novou legislativu ale ostře kritizují ochránci přírody a zvířat. „To, co Bílý dům udělal, by mělo znepokojit každého milovníka zvířat v Americe,“ uvedl ředitel Humane Society Wayne Pacelle.

V čem jsem lepší než Zeman? Neřeknu, na názoru kandidáta nezáleží, tvrdí Jiří Drahoš

sinfin.digital