Od vysmívaných vraků k mocenským klenotům. Letadlové lodě zažívají renesanci, velmoci do nich znovu investují

ČTK

luš

„Drahé“, „zranitelné“ i „zastaralé“ vůči novým hrozbám - letadlové lodi jsou pravidelně kritizovány, ale stále okouzlují, alespoň pokud věříme spoustě států, které jsou ochotné investovat do tohoto nástroje vojenské a diplomatické moci, píše agentura AFP v souvislosti se zkouškami druhé čínské letadlové lodi a současně první letadlové lodi, kterou Čína sama navrhla a postavila.

„Úmrtní list letadlových lodí se nepřestává vypisovat a přepisovat, ale tvrdošíjně odmítají zemřít, ačkoli někteří je považují za zastaralé nebo jim říkají lapač střel,“ tvrdí expert Richard Bitzinger z Rajaratnam School of International Studies (RSIS) v Singapuru. „V příštích desetiletích lze očekávat, že jejich počet se zvýší, stejně jako počet zemí, které je v asijsko-tichomořské oblasti budou vlastnit,“ tvrdí v nedávné zprávě.

„V současnosti jsou všechny velmoci, s nimiž se počítá, anebo chtějí, aby se s nimi počítalo, vybaveny letadlovými loděmi, anebo usilují o jejich pořízení, přičemž státy se snaží co nejdříve ovládnout co nejvíce dosud volného prostoru,“ zdůraznil penzionovaný francouzský admirál Alain Coldefy, ředitel časopisu Défense National.

Z operačního hlediska letadlová loď a její doprovodná skupina skýtá podle admirála zcela volnou projekci síly, umožňující zasadit „první úder“.

Je také silným politickým nástrojem, který dovoluje vysílat silné diplomatické signály a jednat nezávisle na dobré vůli státu. „Neexistuje žádná viditelnější známka strategické moci,“ soudí kapitán americké letadlové lodi USS Bush Sean Bailey.

sinfin.digital