Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Odpor proti uprchlíkům v Česku znovu roste. Pro většinu lidí jsou hrozbou a odmítají je přijmout

Odpor proti uprchlíkům v Česku znovu roste. Pro většinu lidí jsou hrozbou a odmítají je přijmout

Odpůrců přijímání uprchlíků v ČR v uplynulém půl roce přibylo. Podle říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se počet lidí, podle nichž by republika vůbec neměla přijímat uprchlíky ze zemí s válečným konfliktem, zvýšil o deset procentních bodů na 68 procent. V porovnání s loňským říjnem, kdy dosáhl svého maxima 69 procent, se však jejich počet téměř nezměnil.

S příjímáním uprchlíků do doby, než budou schopni vrátit se do své země, souhlasí 24 procent veřejnosti. To je zhruba stejně jako loni v říjnu, ale o 11 procentních bodů méně než letos na jaře. Problém s tím, aby Česko přijalo uprchlíky z válečných zemí a nechalo je usadit se zde, nemají jen dvě procenta lidí.

Podle zjištění CVVM většina veřejnosti vnímá uprchlíky jako výraznou hrozbu pro bezpečnost Česka, Evropy a celého světa. V případě bezpečnosti ČR se obavy Čechů od dubna ještě zvýšily, a to o čtyři procentní body na 72 procent. V případě možného ohrožení evropské bezpečnosti a světového míru se nezměnily a zůstaly na 82, respektive 72 procentech.

Češi podle CVVM většinou odmítají přijímání uprchlíků z oblasti Blízkého východu a severní Afriky a proti jejich přijímání jsou většinou i tehdy, pokud by jejich odmítání mělo znamenat ztrátu peněz z fondů EU. Souhlas s přijímáním těchto uprchlíků v říjnu vyjádřilo 12 procent dotázaných, sedm procent nedokázalo odpovědět, ostatní byli proti.

Globální pakt OSN o migraciGlobální pakt OSN o migraciautor: Info.cz

Naopak k přijímání uprchlíků z Ukrajiny jsou Češi dlouhodobě vstřícnější, nicméně i v tomto případě převažuje nesouhlas s jejich přijímáním nad souhlasem. Pro přijímání ukrajinských uprchlíků se vyslovilo 35 procent lidí, proti bylo 81 procent.

„Obecně vstřícnější k přijímání uprchlíků jsou dotázání s pravicovou politickou orientací, zajímající se o politiku a absolventi vysokých škol. S přijímáním uprchlíků z Ukrajiny souhlasí častěji i lidé s dobrou, případně 'ani dobrou, ani špatnou' deklarovanou životní úrovní vlastní domácnosti. Naopak proti přijímání uprchlíků se častěji a silněji vymezují ti, kdo uprchlíky pokládají za hrozbu,“ uvedli autoři průzkumu.

O aktuální situaci kolem uprchlíků se zajímá nepatrně více lidí než v dubnu, a to 49 procent lidí, což je však druhý nejnižší výsledek od října 2015. Zbylých 51 procent dotázaných o toto dění nemá zájem.

CVVM provedlo průzkum v době do 13. do 26. října a dotazovalo se v něm na otázky ohledně přijímání uprchlíků tisícovky lidí starších 15 let.

720p 360p
PROČ: Migrace z Afriky. Problém, který jen tak neskončí

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1