Okamuru neznám, ale s přímou demokracií nespěchejte, vzkazuje Švýcarka, která zatápí populistům

Hlídacípes.org

Vojtěch Berger

„Zkoušíme obrátit rétoriku populistů a vidíme, že to je zásah do živého,“ vysvětluje Flavia Kleinerová, jak si Švýcaři znovu „berou zpátky“ pojmy jako stát, domov či vlast nebo i národní symbol – švýcarský kříž. Ten si podle Kleinerové „zprivatizovali“ populisté z Lidové strany SVP, proti nimž zakladatelka organizace Operation Libero vede většinu svých mobilizačních kampaní.

Země jako Česko by podle ní neměly zapomínat na politické vzdělávání a svobodnou tvorbu názoru, bez kterých přímá demokracie, jak ji prosazuje třeba SPD Tomia Okamury, nemůže správně fungovat; naopak hrozí, že se z ní stane „tyranie většiny“.

Sama Flavia Kleinerová je prý obrovským fanouškem přímé demokracie, ani ve Švýcarsku prý ale vždy pro ní nejsou ideální podmínky, natož pak v mnohem mladších středoevropských demokraciích. V rozhovoru pro HlídacíPes.org také přibližuje i základní rozdíly mezi typy lidových hlasování ve Švýcarsku.

Referendum jako marketing

Příští velké – a i zahraničím sledované – lidové hlasování čeká Švýcarsko na konci listopadu. Bude to takzvaná „Selbstbestimmunginitiative“ (přibližný překlad zní Iniciativa za právo na sebeurčení, pozn. red.). O co v ní jde a proč jste spustili kampaň proti ní?

Lidová strana SVP říká: Chceme, aby švýcarské právo stálo nad tím mezinárodním, tedy přesně naopak, než je to teď. Tvrdí, že na vytváření švýcarského práva se podílí lid, a proto je mnohem „demokratičtější“.

Novotný: Vláda do ČR v utajení přivedla rodiny Afghánců, náhlý konec programu ohrožuje vojáky

sinfin.digital