Opoziční kandidát se chtěl týden před volbami utkat s Erdoganem v televizi. Ten ho bez okolků odmítl

ČTK

lup

Prezidentský kandidát největší turecké opoziční strany Muharrem Ince opět neúspěšně vyzval svého hlavního soupeře, prezidenta Recepa Tayyipa Erdogan k živé televizní debatě. Favorit voleb Erdogan to odmítl s tím, že si tak chce Ince zvýšit sledovanost. Místo toho dnes odpoledne uspořádal Erdogan v Istanbulu megamítink, na nějž dorazily podle místního tisku statisíce lidí.

Kandidát Lidové republikánské strany (CHP) Ince dnes, týden před volbami, navštívil východotureckou provincii Tunceli. V ní žijí převážně alevité, kteří jsou v Turecku druhou největší náboženskou komunitou po většinových sunnitských muslimech. Ince na mítinku slíbil, že stane-li se prezidentem, zruší v Turecku povinnou náboženskou výchovu.

"V Turecku je mnoho konzervativních lidí, kteří považují dvě hodiny náboženské výchovy pro své dítě za nedostatečné. V tom případě jim nabídneme více kurzů, když budou chtít. Ale náboženské kurzy by měly být dobrovolné," řekl Ince. Právě alevité povinné náboženské kurzy kritizují s tím, že vykládají islám pouze z hlediska sunnitů. Alevité jsou označováni za šíitskou odnož islámu.

Dva proti sultánovi. Erdoğana ohrožuje turecká lira a žena, které přezdívají „vlčice“

sinfin.digital