Oproti loňsku pokles o polovinu. Migrantů, kteří se do Evropy plaví přes Středomoří, dramaticky ubylo

ČTK

raz

Do Evropy se od začátku letošního roku dostalo přes Středozemní moře 134.549 migrantů a uprchlíků, dalších nejméně 2654 jich při pokusu dosáhnout evropských břehů zemřelo. Informovala o tom dnes Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Meziročně je tak počet příchozích nižší o více než polovinu. Ve stejném období loni, respektive od 1. ledna do 24. září 2016, do Evropy doplulo 302.175 migrantů a nejméně dalších 3557 během cesty přes moře utonulo.

Více než 75 procent migrantů a uprchlíků se vylodilo v Itálii, a to 103.318, zbytek v Řecku (18.782), Španělsku (11.631) či na Kypru (818). Úhrnný počet migrantů, kteří letos dopluli do Itálie, je o 21,5 procenta nižší než jejich počet zaznamenaný loni v odpovídajícím období. Tehdy jich bylo 131.683.

Organizace pro migraci uvedla, že řeckých břehů tento měsíc dosáhlo 3722 migrantů a uprchlíků, což je dosud nejvyšší letošní hodnota za jeden měsíc ve východním Středomoří.

Na snížení počtu migrantů v meziročním srovnání se podepsalo několik faktorů. Italská vláda jednak začala spolupracovat s libyjskou pobřežní stráží; dále italský ministr jedná i s přestaviteli dalších severoafrických zemí a setkal se i s vůdcem Libyjské národní armády (LNA) Chalífou Haftarem, soupeřem vlády v Tripolisu, kterou uznává mezinárodní společenství.

Agentura AP na sklonku minulého měsíce uvedla, že vláda v Tripolisu zaplatila libyjským milicím, které se podílely na obchodu s lidmi, aby nyní bránily migrantům vyplouvat do Evropy. Italská diplomacie svou účast na tomto opatření i přes tvrzení AP jednoznačně popřela.

sinfin.digital