Orbán má jasnou politiku a velké úspěchy, fascinuje mě, co o něm píší, říká vnuk posledního rakouského císaře

Matyáš Zrno

Jiří Habsbursko-Lotrinský je nejmladší syn Oty Habsburského, vnuk posledního rakouského císaře a českého krále Karla a bratr Karla Habsbursko-Lotrinského, následníka trůnu. Jeho kmotrem je papež Pavel VI, jeho manželkou Eilika, vévodkyně z Oldenburgu (poznal ji na setkání aristokratické mládeže v bavorských Alpách). Vystudoval práva, politické vědy, dějiny a islámská studia. Pracoval jako poradce německé televize ZDF pro soudobé dějiny a později v televizní produkci. Od roku 1996 jako zvláštní vyslanec Maďarska pro EU výrazně přispěl ke vstupu země do EU.  I s rodinou žije v Maďarsku. V Praze přednášel na Karlově univerzitě o střední Evropě a Evropské unii.   

Jak jste se cítil coby Habsburk zde ve Vlasteneckém sále Karolina? Přednášel jste pod obrazem T. G. Masaryka?

Vážně? Vidíte, ani jsem si nevšiml… Ale to pro mě opravdu není žádný problém. Ostatně navštívil jsem nejrůznější místa a řečnil tam a jak vidíte – pořád jsem tady (smích).

Proč jste si ze všech zemí bývalého impéria vybral k životu právě Maďarsko?

To nebyl plán… Ale v roce 1989 jsem hodně jezdil s otcem do Maďarska. A už předtím na univerzitě jsme se Maďarskem a maďarskou otázkou zabýval. Ale neuměl jsem maďarsky a tak jsem si říkal, že bych se mohl naučit lépe maďarsky přímo v Budapešti. Jenže maďarština není zrovna jednoduchá řeč, takže se to protahovalo a protahoval, do toho jsem tam začal pracovat pro jednu mediální firmu a najednou jsem tam žil. I s rodinou.

Následník císařského trůnu Karl Habsburg bojuje o přídomek „von“. Použít ho nesmí ani na internetu

sinfin.digital