„Orbán si myslí, že bude vládnout navěky. Zlomit vaz mu může korupce,“ říká pro INFO.CZ expert na Maďarsko

Lucie Bednárová

Maďarský premiér Viktor Orbán zatím nemá doma konkurenci, ale nespokojenost s jeho vládou roste. Soustředí se příliš na celoevropské záležitosti v čele s migrační krizí, a proto přehlíží problémy, které začínají pomalu bujet doma. K nim patří především korupce mezi lidmi v jeho okolí. „To by mohlo přivést Maďarsko ke změně,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ odborník na Maďarsko Petr Balla, který přednáší na Katedře ruských a východoevropských studií Univerzity Karlovy. Kromě budoucnosti Viktora Orbána se v rozhovoru rozmluvil také o kontroverzním zákonu o zahraničních vysokých školách, který může omezit fungování oblíbené Středoevropské univerzity (CEU) se sídlem v Budapešti. O víkendu se na podporu školy demonstrovalo i v Praze.

V květnu 2015 předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na unijním summitu v Rize pozdravil přicházejícího maďarského premiéra Viktora Orbána slovy „zdravím, diktátore“. Jak moc daleko byl tehdy od pravdy a jak by byl ve stejné situaci dnes? 

Tady narážíme na obecný problém, zda označovat některou zemi za diktaturu, když v ní pořád vládne demokracie. To platí i o Maďarsku, kde pořád probíhají demokratické volby, které nikdo nezrušil a ani je nijak nezpochybnil. Pokud tu bude vůle lidí Viktora Orbána svrhnout, tak přijdou k volbám, budou hlasovat pro jinou stranu a Orbánův Fidesz skončí. Je pravda, že anglosaské pojetí demokracie předpokládá existenci brzd a protizávaží, což se v Maďarsku částečně odbouralo různými reformami, které protlačil Orbán. Na druhou stranu celá řada reforem vzbudila větší hysterii, než pak byl jejich reálný dopad. 

Režim Viktora Orbána v Maďarsku ale vykazuje určité prvky autoritářství… 

Důležité je, zda je možné režim svrhnout demokratickou cestou. V případě Maďarska si nemyslím, že by to nešlo.

Konec šancí Stropnického? Do boje o Hrad ho určitě nenavrhnu, bude lídr v Praze, říká Babiš

sinfin.digital