Orbán v Jeruzalémě: Maďarsko má s Izraelem dobré vztahy, protože v čele obou zemí stojí vlastneci

ČTK

mst

Blízké vztahy Izraele a Maďarska se dají vysvětlit tím, že v čele obou zemí stojí vlastenci. V Jeruzalému to dnes řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Setkáním s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem zahájil oficiální program své návštěvy, která potrvá do pátku. Orbán také prohlásil, že v Maďarsku platí princip nulové tolerance k antisemitismu. Zatímco v západní Evropě se podle něj nenávist vůči Židům vzmáhá, na východě kontinentu je tomu právě naopak.

Netanjahu označil Orbána za „opravdového přítele" Izraele. Agentura AP připomenula, že mu v tom nezabránily Orbánovy dřívější výroky, jež byly interpretovány jako antisemitské.

Loni se maďarský premiér vyjádřil pochvalně o Miklósovi Hortym, který stál v čele země za 2. světové války, zavedl protižidovská nařízení a kolaboroval s nacisty. Orbánovi se vyčítá také používání antisemitských příměrů v debatě kolem amerického miliardáře maďarského původu George Sorose. Jedním z nich je Orbánovo tvrzení, že nepřátelé Maďarska „nevěří v práci, ale v peněžní spekulace, nemají vlast, ale mají pocit, že jejich je celý svět“.

Židé tyto výroky odsoudili, ale Netanjahu ocenil Orbána za boj proti antisemitismu a poděkoval mu za proizraelský postoj.

Junckera zachránila až Zemanova ochranka. A pořádek ve sněmovně dle Okamury? Silnější pes...

sinfin.digital