OSN přijala pakt o uprchlících. Česko dokument podpořilo, navzdory Babišově odporu

ČTK

luš

Valné shromáždění OSN v pondělí drtivou většinou přijalo globální pakt o uprchlících, který rozšiřuje současný mezinárodní právní rámec o běžencích. Proti hlasovaly pouze Spojené státy a Maďarsko, Česká republika právně nezávazný dokument podporující mezinárodní spolupráci podpořila. V pondělí přijatá dohoda je odlišná od globálního paktu o migraci, o kterém bude Valné shromáždění hlasovat ve středu. Český premiér Andrej Babiš nesouhlasí ani s jedním paktem.

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi po hlasování označil globální pakt o uprchlících za historický. „Je to největší snaha o široké sdílení odpovědnosti za běžence, které jsem za 34 let práce s uprchlíky svědkem,“ uvedl Grandi.

Pakt byl odsouhlasen jako součást výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Staví na dosavadním mezinárodním právním rámci týkajícím se běženců, mimo jiné na Úmluvě o právním postavení uprchlíků z roku 1951, a také na úmluvách o lidských právech a humanitárním právu.

Při prvním projednávání v listopadu byly podle Reuters proti paktu pouze Spojené státy, které uvedly, že části dokumentu jsou v rozporu se zájmy Washingtonu. Při pondělním hlasování získaly Spojené státy podporu Maďarska. Pro pakt zvedlo ruku 181 zemí, Dominikánská republika, Eritrea a Libye se zdržely.

sinfin.digital