Otázky kolem masakru na Srí Lance. Co víme o vrazích stovek lidí a proč vláda nezasáhla?

Pavel Novotný

Celý svět o uplynulém víkendu šokovaly útoky na křesťanské kostely a hotely na Srí Lance, které nepřežilo na 360 lidí. Dnes vláda připustila, že masakr byl odvetou za nedávnou vraždu desítek muslimů v mešitě na Novém Zélandu. Na Srí Lance netvoří muslimové ani deset procent obyvatel a okolí je považovalo za dobře integrovanou a rozvážnou menšinu. Teď se svět dozvěděl, že nejradikálnější z nich založili skupinu, jejíž název lze přeložit jako Národní skupina pro jedinost Boží (National Thowheeth Jamaath; NTJ). Strůjcem útoků má být radikální klerik Zahrán Haším. Co o skupině víme a jak se to má s její vazbou na Islámský stát?

Víkendové útoky byly (cynicky řečeno) precizně připravené a zanechaly stovky mrtvých. I proto experti shodně tvrdí, že stále ještě nezkušení srílanští radikálové potřebovali pro takovou operaci logistickou podporu ze zahraničí.

K velikonočnímu vraždění se následně přihlásilo propagandistické centrum Islámského státu (IS), to ale takto činí při takřka každém atentátu spáchaném muslimy. A ani tentokrát extremistická agentura Amak zprvu nepřinesla pro své tvrzení důkazy. Následně začala kolovat nahrávka údajně zachycující členy islamistické skupiny při přísaze věrnosti lídrovi IS Bagdádímu.

Blízkovýchodní stopu podpořil i fakt, že srílanská bezpečnost při raziích zadržela nejméně jednoho Syřana. A sama ostrovní vláda od neděle hovoří o kontaktech teroristů v cizině. List The New York Times ovšem s odvoláním na experty tvrdí, že se vazbu na IS zatím nepodařilo prokázat, i když tajné služby zaregistrovaly Srílančany v řadách blízkovýchodních bojovníků.

Zrno: Křesťanství skrýváme marně. Islamisty přejmenování na „uctívače Velikonoc“ neodradí

sinfin.digital