Pád Mugabeho jako začátek lepších zítřků? Jenom řeči, jeden tyran vystřídal druhého, míní odborník

vkr

Zimbabwe po pádu Roberta Mugabeho vstupuje do nové éry. Dlouho očekávaný konec diktátora oslavovaly davy, které tak dlouho čekaly na změnu. Na stabilizaci ekonomiky, spojení národa, demokratizaci... Jejich naděje však budou mít jepičí život. Do čela afrického státu usedne Emmerson Mnangagwa, Mugabegho dlouholetá pravá ruka. Politik, který si nechá říkat "krokodýl" a jenž má na rukou krev. „Demokratizace? Nic takového! Jenom jeden tyran vystřídal druhého,“ komentuje vývoj v Zimbabwe pro INFO.CZ afrikanista Otakar Hulec.

Coup d´état, pojmenovává Hulec trefně současnou situaci v Zimbabwe. „Jeden tyran tam střídá druhého, jde o vcelku běžný státní převrat,“ vysvětluje odborník. Víra v nově nalezené demokratické hodnoty? Ale kdež.

Mugabeho dlouholetá pravá ruka Mnangagwa jen vyhrál mocenský boj s Grace Mugabeovou, která si dělala ambice na vedení země po případné smrti 93letého diktátora. Vládnout Mnangagwa nejspíš bude podobným stylem, jako jeho mentor Mugabe. Snad bez těch nejhrubších excesů a teroru, ale nikoli podle představ těch největších optimistů.

Mugabe odstoupil. Hluboká krize v Zimbabwe je v novém kole

sinfin.digital