Padne Netanjahu? Proti pravicovému premiérovi se spojily těžké váhy izraelské politiky

Pavel Novotný

Těžké váhy izraelské politiky se spojily do volebního bloku s jediným cílem, totiž porazit stále pravicovější stranu Likud nynějšího premiéra Benjamina „Bibiho“ Netanjahua. V novém středovém projektu, který byl nazván zřejmě podle barev izraelské vlajky „Modrá a Bílá“, se sešlo hned několik bývalých vysokých armádních velitelů. Parlamentní volby jsou v židovském státě plánované na začátek dubna.

„Izrael po dekádě patřící Netanjahuovi konečně čeká reálný volební souboj,“ tak nadepsal Raoul Wootliff svůj komentář pro list The Times of Israel. Kandidátka, na které se v noci na dnešek dohodli čtyři vlivní izraelští politici, má podle komentátorů opravdu šanci ohrozit deset let trvající Netanjahuovu politickou dominanci.

Na společné kampani i vládě se shodli Benny Ganc a Jair Lapid. Tedy šéf nově založené strany Nezlomný Izrael, respektive lídr již existující formace Ješ Atid. Ke Gancovi se už navíc před časem přidal bývalý člen Likudu Moše Jaalon se svojí partají Telem. Tým nově doplnil další generál, totiž Gabi Aškenazi, který se ukázal jako zdatný vyjednavač a podle izraelského listu The Jerusalem Post tuto předvolební koalici do značné míry zařídil. Podle všeho to byl jeho nápad, aby se Ganc a Lapid v případě volebního vítězství na premiérském postu spravedlivě vystřídali.

Britská nevěsta džihádistů se nestačí divit. EU nechce zpět teroristy a dělá z nich bezdomovce

sinfin.digital