Padouch, nebo hrdina? Příběh trenéra uvězněných fotbalistů rozděluje. Jaká jsou fakta?

adk

Svět už několik dní sleduje příběh malých thajských fotbalistů uvězněných v zatopené jeskyni. Záchranářům se v neděli podařilo část z nich vysvobodit. Svět ale dále rozděluje pohled na jejich trenéra Ekapola Chanthawonaga, který je do jeskyně zavedl. Zatímco část jej viní, že děti vystavil přílišnému riziku, Thajci jej mají za hrdinu, jenž jim zachránil život.

Je to příběh odehrávající se na pozadí úporné snahy o záchranu všech uvězněných. Přesto je ta otázka pro mnohé skoro stejně důležitá. Je trenér malých fotbalistů Ekapol Chanthawong padouch, který je málem připravil o život, nebo padouch, jenž jim jej naopak zachránil.

Ve zkratce jde o to, jestli trenér nezahnal děti příliš hluboko do jeskyně, kde skupinu následně uvěznily prudké deště. Sám kouč se rodičům dětí omluvil. Poslal jim dopis, v němž vyjádřil lítost nad tím, že chlapcům i jim způsobil takové starosti a bolest.

„Rodičům všech dětí, všechny děti jsou v tuto chvíli v pořádku, pracovníci se o ně dobře starají. Slibuji, že se o děti budu starat nejlépe, jak to půjde. Chci poděkovat za veškerou podporu a chci se rodičům omluvit,” pravil v sobotním dopise Chanthawonaga.

Jenže věc není tak černobílá a v Thajsku je 25letý kouč spíše hrdinou, než zloduchem, jenž zbytečně vystavil skupinu kluků smrti. „Jeden ze záchranářů mi řekl, že trenér je skutečný hrdina, protože dokázal hochy zachránit před deštěm. Nebýt jeho rozhodnutí vést je dál do jeskyně, byli by už dnes všichni po smrti, protože voda stoupala tak rychle, že se nemohli vrátit,“ popsal nálady na místě pro ČT reportér Českého rozhlasu David Jakš s tím, že trenérovi zřejmě nehrozí ani žádný trestní postih.

sinfin.digital