Pákistánec na facebooku urážel proroka Mohameda. Dostal trest smrti

Info.cz

abe

Facebook jako svobodná internetová platforma, kde si každý může říkat, co chce? Tak to rozhodně neplatí v Pákistánu. Soud tam rozhodl, že se na sociální síti jeden muž dopustil rouhání, když publikoval údajně nevhodné poznámky o proroku Mohamedovi. Za to, co napsal na facebook, dostal trest smrti.

Tajmúr Raza se na sociální síti nechal zatáhnout do diskuse s někým, z koho se následně vyklubal úředník z instituce bojující proti terorismu. 30letý Pákistánec se měl na webu podle BBC vyjadřovat rouhavě o proroku Mohamedovi a jeho manželkách. Stačilo to k tomu, aby soud rozhodl o jeho vině a uložil mu nejvyšší trest.

Podle žalobce je to poprvé, kdy v této zemi někdo dostal trest smrti kvůli vyjadřování na sociální síti. Údajně ale také vyšlo najevo, že odsouzený například pouštěl veřejně na autobusové zastávce ze svého mobilu urážlivý projev. Odsouzený se ještě může bránit u vyšších soudů, ačkoli velké šance nemá.

Verdikt přitom přišel jen několik dní poté, co úřady odmítly přijmout kauci od zatčeného vysokoškolského pedagoga, který si také odpykává trest za podobné chování na síti.

Pákistán má vlastní zákony, které rouhačství postihují. Kontroverzní nařízení dlouhodobě kritizuje organizace Amnesty International. Tvrdí, že zákony jsou opakovaně zneužívány vůči náboženským menšinám a znemožňují svobodu projevu. Ustanovení jsou prý navíc velice přísná, takže obžalovaní mají údajně ztíženou možnost obhajoby a pravděpodobnost, že nakonec odejdou bez trestu, je prý velice nízká. Soudy prý často ani neumožňují možnost složit kauci.

sinfin.digital