Palestinci zasypali Izrael raketami, armáda odpověděla největší denní operací v Pásmu Gazy za čtyři roky

ČTK

lup

Izraelské letectvo dnes zaútočilo na desítky cílů ovládaných radikálním hnutím Hamás v palestinském Pásmu Gazy. Reagovalo tak na minometnou palbu a rakety, které byly za poslední dva dny vypáleny na jižní části území židovského státu. Podle palestinských zdravotníků zahynuli při úderech v Gaze dva mladiství, napsala agentura Reuters. Svědci popsali, že jeden z náletů zasáhl prázdnou budovu ve městě Gaza a oběťmi se stali dva náhodní kolemjdoucí. Mluvčí izraelské armády zatím na tyto zprávy nereagovala.

Jak napsal izraelský list The Jerusalem Post, dnešní operace byla vůbec největší podobnou provedenou akcí za bílého dne od roku 2014, kdy spolu Izrael a Hamás vedly dosud poslední válku. Podle armádního mluvčího Ronena Manelise izraelské letouny zasáhly 40 cílů patřících Hamásu ve čtyřech vojenských zařízeních. Armáda se zaměřila na výcviková střediska, sklady zbraní, tunely, ale i kanceláře, jednací místnosti či velitelství radikálního hnutí. Exploze se ozývaly na mnoha místech a ze zasažených budov stoupal hustý černý dým, napsala agentura Reuters.

"Tento útok je vyjádřením zpravodajských a operačních schopností izraelské armády, které mohou být zesíleny či rozšířeny v reakci na potřeby a podle posouzení situace," uvedla armáda ve svém prohlášení. Útok byl podle ní "odpovědí na teroristické útoky provedené teroristickou organizací Hamás proti izraelským občanům".

sinfin.digital