Palestinské nemocnice nestíhají ošetřovat zraněné. Je to jako za války, bije na poplach WHO

ČTK

luš

Vysoký počet Palestinců zraněných při pondělních protestech v Gaze u hranice s Izraelem je obrovskou zátěží pro zdravotnictví v Pásmu Gazy. Situace v místních nemocnicích je podobná jako za války, napsala s odkazem na dnešní prohlášení Světové zdravotnické organizace (WHO) agentura AP. Při pondělních demonstracích v Pásmu Gazy si izraelská střelba vyžádala životy bezmála šedesáti Palestinců a osmiměsíční holčička se udusila slzným plynem. Více než 2700 lidí bylo podle palestinských zdrojů zraněno. Protest se konal ve stejný den, kdy byla v Jeruzalémě navzdory palestinskému nesouhlasu slavnostně otevřena americká ambasáda.

Představitel WHO Mahmoud Daher uvedl, že podle ministerstva zdravotnictví v Gaze bylo při pondělních protestech zraněno 2771 Palestinců; 1360 z nich utrpělo střelná poranění, 400 lidí zranily střepiny a 980 osob se nadýchalo slzného plynu. Většina postřelených utrpěla zranění nohou.

Téměř 1800 Palestinců potřebovalo podle Dahera lékařské ošetření, což velmi zatížilo nemocnice v Gaze, které se potýkají s nedostatkem léků a vybavení i s výpadky proudu. Daher uvedl, že situace je v souvislosti s počtem zraněných podobná jako při válečném stavu. „Ty počty (zraněných) jsou opravdu vysoké,“ zdůraznil.

Gaza umírá, arabský Jeruzalém mlčí. Proberou se Palestinci ze Svatého města v Den své katastrofy?

sinfin.digital