Palestinský šéfdiplomat pro INFO.CZ: Americký mírový plán psali amatéři, je bez šance

Pavel Novotný

Tvůrci americké „dohody století“, která má za cíl ukončit izraelsko-palestinský spor, jsou v blízkovýchodní problematice amatéři a jejich návrh nemá šanci na úspěch. Co se stěhování ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma týče, odporuje to mezinárodnímu právu. A každý, kdo jej poruší, musí očekávat případné následky, což platí i pro prezidenta Miloše Zemana. V rozhovoru pro INFO.CZ to říká palestinský ministr zahraničí Rijád Malkí.

Šéf diplomatů Palestinské autonomie byl na návštěvě v Praze a serveru INFO.CZ odpověděl na zásadní otázky týkající se příslovečně neklidného blízkovýchodního regionu.

Američtí vyjednavači nedávno zveřejnili ekonomické detaily dlouhou ohlašované „dohody století“, která má ambici vyřešit letitý izraelsko-palestinský spor. Vaše vláda ji odmítá. Proč?

Musím říci, že nelze důvěřovat lidem, kteří netuší, o co na Blízkém východě vlastně jde. (Kromě prezidenta USA Donalda Trumpa má Malkí na mysli zjevně i jeho zetě a vyjednavače Jareda Kushnera plus další – pozn. redakce). Nelze brát vážně lidi, kteří neznají ani historii regionu, ani politické souvislosti v něm. Pokud lidé tohoto typu přijdou se smlouvou, která má ambici vyřešit tak vleklý konflikt, pokud se tito amatéři domnívají, že jejich návrh má reálnou šanci na úspěch, je třeba jim jasně odpovědět. Ne, šanci nemá.

Pečinka: Zeman rozumí jen síle. Proti jeho puči je třeba provést parlamentní kontrapuč

sinfin.digital