Palička: Demokraté odstartovali volební maraton fiaskem. Výsledek v Iowě jen nahrává Trumpovi

KOMENTÁŘ JANA PALIČKY | Už to odstartovalo. Demokrati ve Spojených státech mezi sebou začali hledat toho, který se v listopadových volbách postaví Donaldu Trumpovi. Po volebním shromáždění v Iowě to můžeme shrnout do okřídleného: „Víme, že nic nevíme.“ Vše totiž provázely zmatky a (zřejmě technické) komplikace, které nikdo nedokázal uspokojivě vysvětlit. Ať už bude za vítěze opožděně označen kdokoliv, radovat se může hlavně Trump.

Tři roky Donalda Trumpa v úřadu prezidenta se víceméně od první chvíle nesou na vlně silných prohlášení Demokratů, že udělají vše pro to, aby jeho první volební období bylo zároveň tím posledním. Právě tyto tři roky Demokraté měli na to, aby se skutečně připravili a našli mezi sebou ty kandidáty, kteří národ přesvědčí, že budou lepší než Trump, následně z nich hladce vybrali toho nejlepšího a v listopadu letošního roku celé úsilí završili volebním triumfem. 

Momentálně už víme, že první z těchto cílů nezvládli, druhý se silně nedaří a ten třetí není nijak jistý a odpovídá spíše tomu, co by Američané nazvali „wishful thinking“. To se samozřejmě ukáže až u voleb, do nichž ještě zbývá hodně času.

Pojar: Trumpova „dohoda století“ se neuskuteční. Nikdo nevěří tomu, že bude mír

sinfin.digital