Paměti francouzského exprezidenta jdou na dračku. Sarkozy ve „Vášních“ rozebírá politiku i ženy

Milan Rokos

Jako francouzský prezident býval Nicolas Sarkozy známý svou hyperaktivitou, hodně viditelný zůstal i po odchodu do politického důchodu. Občas poradí nynější hlavě státu Emmanuelu Macronovi, občas zajede svou zemi reprezentovat na zahraničních akcích. A Francouze stále zajímá, co si myslí. Jeho poslední kniha se stala bestsellerem.

Jako vůbec první prezident francouzské Páté republiky stane před soudem, přesto ale svým způsobem zůstává ve své zemi politickou hvězdou. Dokazuje to i jeho poslední vzpomínková knížka Passions (Vášně) – exprezident Nicolas Sarkozy se s ní vyšvihl do čela žebříčku nejprodávanějších titulů léta. Jen za první tři dny prodeje jí z pultů knihkupectví zmizelo 50 tisíc kusů, po třech týdnech je zhruba na 200 tisících.

„Zásoby dolňujeme každý den o 3600 až 4500 kusů,“ citoval týdeník Le Point Muriel Beyerovou z nakladatelství l'Observatoire, kde kniha vyšla. K údajům o prodejích je dle Beyerové třeba ještě přičíst digitální verze, kterých se prodalo 2800 a téměř osm tisíc kusů prodaných v Belgii a ve Švýcarsku.

Francouzská pravice už neexistuje, říká Sarkozy. Půjde ji bývalý prezident zachránit?

sinfin.digital