Paradise Papers: Dokumenty z daňových rájů ukazují na okolí Trumpa i Alžběty II.

raz

Zahraniční média zveřejnila informace z dokumentů právnické kanceláří Appleby, které sídlí v daňových rájích a jsou napojené na řadu známých a bohatých osobností z celého světa. Mezinárodní investigativní vyšetřování ukazuje, že své jmění si v zámoří ukryli lidé napojení na britskou královnu Alžbětu II. nebo amerického prezidenta Donalda Trumpa.

 

Informace pocházejí z 13,4 milionu dokumentů, které se dostaly do rukou novinářů z německého listu Süddeutsche Zeitung. Ti na nich pak dále pracovali s kolegy z Guardianu, BBC nebo New York Times. Podle jejich zjištění odkrývají, jak funguje prostředí, ve kterém si movité osobnosti mohou ukrývat své jmění. Dokumenty pocházejí od firem, které poskytují služby v celkem 19 daňových rájích. 

Uniklé záznamy pokrývají dlouhé období od roku 1950 do roku 2016. Databáze obsahuje miliardové smlouvy, bankovní záznamy a e-maily týkající se zhruba 25 tisíc firem spojených s lidmi ve 180 zemích světa. Co do obsahu tak překonávají dřívější Panama Papers, která se na venek dostala podobným způsobem.

Kalouskovi ukazoval, že je jednička, manželku si našel ve straně. Profil Mirka Topolánka

sinfin.digital