Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Peking udeřil na Hongkong. Chce zakázat tamní stranu usilující o odtržení bývalé kolonie

Peking udeřil na Hongkong. Chce zakázat tamní stranu usilující o odtržení bývalé kolonie

Peking usiluje o zákaz hongkongské strany, která prosazuje odtržení této bývalé britské kolonie od pevninské Číny. Pokud se to ústřední vládě podaří, bude to poprvé od roku 1997, kdy se Hongkong vrátil pod správu Číny, co se zde mimo zákon ocitne politická organizace. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Bezpečnostní úřad se v dopise obrátil na zakladatele strany Andyho Chana a požádal jej, aby do tří týdnů „písemně podložil“, proč by strana neměla být zakázána. Národní strana Hongkongu dopis zveřejnila na svém facebookovém profilu.

„Ano, v Hongkongu platí svoboda sdružování, ale nikoli bez výhrad,“ řekl novinářům John Lee, ministr bezpečnosti ve vládě pročínské správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Stranu zatím nezakázal - může tak učinit teprve poté, co jí poskytne čas na vyjádření.

Lee neuvedl, proč straně hrozí zákaz, ale citoval místní nařízení o sdruženích, podle nějž může být skupina postavena mimo zákon „v zájmu národní či veřejné bezpečnosti, veřejného pořádku, anebo ochrany práv a svobod druhých“. „Národní bezpečnost“ je přitom definována jako „zachování územní jednoty a nezávislosti Čínské lidové republiky“.

Národní strana Hongkongu je jedním z mála uskupení, která otevřeně prosazují nezávislost Hongkongu. Byla založena roku 2016 a na separatistickou manifestaci téhož roku přilákala 2500 sympatizantů.

Andy Chan reportérům řekl, že se nejprve poradí s právníky; v boji o nezávislost Hongkongu ustat nehodlá. „Nikdy nepřestanu bojovat za svobodu, lidská práva, rovnost a důstojnost,“ uvedl 27letý zakladatel strany.

Hongkong má status zvláštní administrativní oblasti a v rámci principu jedna země, dva systémy požívá určité autonomie. Občané se mohou svobodně vyjadřovat a na rozdíl od lidí z kontinentální Číny také protestovat. Mnozí však tvrdí, že Peking postupně tyto svobody omezuje.

Většina ze 7,3 milionu obyvatel města podle agentury Reuters o nezávislost Hongkongu nestojí.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1