Penzista z městečka v poušti. Muž, který má na svědomí nejhorší masakr v historii USA, se vymyká

lup

Spojené státy si po nedělním masakru v Las Vegas kladou základní, ale o to složitější otázku: Proč? Z dosud zveřejněných informací vyplývá, že za chladnokrevnou střelbou do davu dvaceti tisíc lidí stojí čtyřiašedesátiletý Stephen Paddock. A tady jistoty víceméně končí. Paddock se totiž zažitému profilu masového vraha nejspíš zcela vymyká.

Informací, o které se Američané mohou opřít, je několik hodin po tragédii stále pomálu. O to víc každý detail ze střelcova soukromí nabývá na váze. Čtyřiašedesátiletý Stephen Paddock – jak útočníka identifikovali policisté – jednal zjevně sám a z dosud nevysvětlitelných důvodů. „Obyčejný chlapík, něco se muselo stát, přeskočilo mu nebo něco. Nechápeme to a jsme zdrceni,“ řekl pro Daily Mail jeho bratr.

Rozhodnutí zavraždit co možná nejvyšší počet lidí se zrodilo v hlavě penzisty a „dědečka“, který žil v 17tisícovém fádním městečku Mesquite v nevadské pustině mezi kasíny a golfovými hřišti. Dříve pobýval i na dalších nevadských adresách a na Floridě, ale nikde na první pohled nezanechal – alespoň podle zjištění amerických médií – výraznější stopu. Měl lovecký průkaz a pilotní licenci, ale údajně čistý trestní rejstřík.

Přesto se někdy na přelomu září a října rozhodl odcestovat do 80 mil vzdáleného Las Vegas – kam prý za hazardem jezdíval – a v neděli večer z 32. patra hotelového komplexu Mandalay Bay spustil nemilosrdnou palbu.

sinfin.digital