Pět patnáctiletých Polek zemřelo při požáru kvůli vadné elektroinstalaci. Sešly se k únikové hře

Info.cz

Pět dívek přišlo včera o život při požáru, který vypukl v místnosti během únikové hry v Koszalinu na severu Polska. Nehodu podle hasičů zavinily elektrické rozvody, které neodpovídaly požadovaným standardům. Objektu navíc chyběl odpovídající únikový východ.

Ministr vnitra Joachim Brudziński už nařídil podobná zařízení v celé zemi pečlivě prověřit. Areálů nabízející takové služby je totiž v Polsku více než tisícovka.

Děvčata, jejichž těla hasiči našli po likvidaci požáru, se pravděpodobně udusila. Dívky, kterým bylo pouhých 15 let, takzvanou únikovou oslavovaly narozeniny jedné z nich. Zraněn byl také asi 25letý mladík, který skončil v nemocnici s popáleninami.

Velitel polských hasičů Leszek Suski dnes konstatoval, že elektrické vedení bylo ve vyhořelém objektu nainstalováno ledabyle. A nacházelo se navíc příliš blízko hořlavým materiálům. Člověk, který měl areál na starosti, navíc zřejmě v době požáru nebyl přítomen. Jeho kolega, mluvčí místních hasičů Tomasz Kubiak k tomu dodal, že při zásahu museli záchranáři použít speciální vybavení, aby se do ohněm zachvácené místnosti vůbec dostali.

Premiér Mateusz Morawiecki kondoloval rodinám obětí. Těm také už úřady zajistily pomoc psychologů. K podobnému kroku pro kamarády dívek přistoupila i škola, kterou děvčata navštěvovala.

 

sinfin.digital