Podivná smrt zakladatele Kremlem sponzorované RT. Neupil se, nechala ho zabít Moskva, tvrdí agent

raz

Zatímco mezi Ruskem a Západem zuří diplomatická válka kvůli otravě bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery ve Velké Británii, za Atlantikem znovu ožívá případ záhadné smrti jiného Rusa – bývalého poradce Vladimira Putina a zakladatele Kremlem podporované televize RT Michaila Lesina. Ten zemřel v hotelovém pokoji ve Washingtonu na podzim roku 2015 po úderu tupým předmětem. Závěr oficiálního vyšetřování byl, že muž několikrát upadl po velké konzumaci alkoholu. Tajná zpráva, kterou má k dispozici FBI a o níž se teď dozvěděl server BuzzFeed, ale naznačuje mnohem spletitější příběh.

Podle informací čtyř nezávislých zdrojů, jež zprávu četly, a se kterými novináři serveru BuzzFeed mluvili, existuje přesvědčení, že Lesinova smrt nebyla náhoda. Ve zprávě, kterou připravil bývalý britský agent Christopher Steele, stojí, že Lesin byl ubitý k smrti lidmi, kteří byli najatí oligarchou s napojením na ruského prezidenta Vladimira Putina. Dále se v ní uvádí, že jejich úkolem nebylo mediálního magnáta zabít, ale jen vystrašit, zřejmě ale neodhadli sílu a nechali se unést. Tři ze zdrojů serveru BuzzFeed uvedly, že zpráva popisovala útočníky jako ruské státní agenty, kteří pracovali pro dotyčného oligarchu.

Jako motiv vraždy Steele uvádí konflikt mezi bývalými obchodními partnery. Lesin si podle Steelových zdrojů přestal rozumět s dotyčným oligarchou (jeho jméno BuzzFeed neuvádí) a ten ho chtěl zastrašit. Zda o najmutí agentů na zbití Lesina Putin věděl, ze zprávy není jasné, uvádí BuzzFeed.

Z Putinova poradce mrtvola

Lesin se narodil do vojenské rodiny, brzy po pádu Sovětského svazu se ale dokázal vyšplhat mezi nejbohatší a nejmocnější Rusy. V roce 1991 stál v čele úspěšné reklamní agentury a za kampaní, která pomohla Borisu Jelcinovi obhájit vítězství v prezidentských volbách v roce 1996, tím si u něj také obratem zajistil pozici ministra pro tisk. Tu si udržel i během prvního období prezidentství Vladimira Putina. Během něj  postupně umlčoval Putinovy kritiky tím, jak získával kontrolu nad ruským tiskem a vysíláním, a brzy si vysloužil přezdívku Buldozér.

V roce 2005 založil televizi Russia Today, která se měla podle jeho vizí stát konkurencí západním stálicím CNN a BBC. Stanice se později přejmenovala na RT a s podporou Kremlu vysílá i ve Spojených státech, Lesin se pak stal i Putinovým blízkým poradcem.

Ve vládě přestal pracovat v roce 2009, na peníze si stěžovat nemohl. Jeho život byl podle jeho známých vždy plný luxusních lodí, dívek a alkoholu.

„Můžu vám říct, že nikdo v FBI si nemyslí, že tento muž se opil, spadl a následkem toho zemřel,“ řekl serveru BuzzFeed už loni jeden z agentů FBI. „Je těžké si představit, že šlo o náhodné úmrtí,“ řekl také bývalý zaměstnanec CIA John Sipher, který léta pracoval na ruských záležitostech. „Každý, kdo je profesionál a pracoval někdy s Ruskem, tak jeho okamžitá reakce je, že ten člověk byl zavražděný.“

sinfin.digital