Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Podle bývalého vrchního rabína Židé zvažují opuštění Británie. Bojí se antisemitismu u Labouristů

Podle bývalého vrchního rabína Židé zvažují opuštění Británie. Bojí se antisemitismu u Labouristů

Bývalý britský vrchní rabín Jonathan Sacks tvrdí, že mnozí britští Židé zvažují opuštění Británie kvůli antisemitismu. V rozhovoru s BBC dnes řekl, že poprvé od 17. století si Židé kladou otázku, zda je Británie bezpečná pro jejich děti.

Sacks jmenovitě poukázal na šéfa labouristů Jeremyho Corbyna, který se podle něj nedokáže vypořádat s antisemitskými projevy v hlavní opoziční straně. Corbyn by podle něj představoval nebezpečí, pokud by se stal britským premiérem, jestliže jasně nevyjádří lítost nad svými slovy z minulosti.

"Když lidé slyší styl řeči, která vychází z Labouristické strany a která vyplula na povrch v dřívějších projevech Jeremyho Corbyna, nemohou necítit existenční ohrožení," prohlásil Sacks, který tento týden Corbyna nazval antisemitou.

Vůdce labouristů je dlouhodobým kritikem Izraele za jeho politiku vůči Palestincům. Sám je obviňován, že ve své straně toleruje antisemitismus. Například v březnu média upozornila na jeho šest let starý komentář, v němž na facebooku podpořil graffiti, které zobrazuje židovské bankéře hrající hru Monopoly na zádech chudých.

Své spolustraníky dnes kritizoval i bývalý britský premiér Gordon Brown a Labouristickou stranu vyzval k přijetí mezinárodní definice antisemitismu. Strana zatím uznává jen omezenou definici a v příštích dnech má o záležitosti znovu debatovat.

"Nyní je potřeba se zabývat skutečnými hrozbami, vypořádat se s přibývajícími riziky a zjevnou skutečností velmi reálných každotýdenních hrozeb vůči židovské komunitě, což vyžaduje jednoznačnou odpověď a bezvýhradné řešení," prohlásil Brown.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1