Podobnost „wu-chanského“ koronaviru se SARS děsí, vývoj vakcíny by mohl být rychlý

Koronaviry byly dlouhou dobu brány za nevýznamné patogeny, které u lidí způsobují běžné nachlazení. V 21. století však došlo k dramatickému přelomu, kdy se objevily dva vysoce nakažlivé a nebezpečné koronaviry, které překročily mezidruhovou bariéru a šířily se z člověka na člověka. První z nich dnes známe jako SARS a druhý jako MERS. Oba usmrtily nemalé množství lidí a řadě dalších způsobily vážné zdravotní komplikace. Vir, který se začal šířit z čínského Wu-chanu, sdílí se svými předchůdci podobné charakteristiky, a ve světě proto budí nemalé obavy. „Skutečný rozsah a efekt tohoto ‚virového‘ vypuknutí neznáme a situace se vyvíjí rychle,“ varuje kolektiv lékařů v obsáhlém článku na webu Americké lékařské asociace JAMA Network.

Koronaviry jsou velké a takzvané „obalené“ pozitivní RNA viry, které lze dělit do čtyř druhů: alfa, beta, delta a gamma. Je prokázáno, že druhy alfa a beta jsou schopné nakazit člověka. Čtyři z těchto virů (HCoV 229E, NL63, OC43 a HKU1) jsou rozšířeny po celém světě a způsobují od deseti do třiceti procent infekcí dýchacích cest u dospělých. Pro koronaviry je typická velká rozmanitost, přičemž největší lze pozorovat u netopýrů, kteří jsou považováni za zásobárnu mnoha virů. Ti jsou ostatně označováni za možný zdroj nákazy v čínském Wu-chanu, v jehož okolí jsou loveni a konzumováni.

Koronaviry typu HCoV dlouho nevyvolávaly velký zájem, protože se u lidí vyskytovaly jen ve velmi mírné a v podstatě neškodné formě. To se změnilo v roce 2002, kdy se objevilo několik vážných případů zápalů plic v čínské provincii Kuang-tung. Odtud se vir rozšířil do dvou desítek dalších zemí a vstoupil do historie jako SARS (anglická zkratka severe acute respiratory syndrome). Protože se první nakažení pohybovali na místech, kde se hojně vyskytovala i zvířata, panovalo podezření, že nákaza pochází právě od nich. To se nakonec potvrdilo. Vědci a lékaři zpočátku podezírali zejména ovíječe maskovaného (kočkovitá šelma) a psíka mývalovitého, ale později se ukázalo, že prvotním nositelem byli zřejmě netopýři.

Kovář: Za královnu a za vlast! K čemu je dobrá monarchie

sinfin.digital