Podvody v přímém přenosu, drtivé Putinovo vítězství. Co přinesly ruské prezidentské volby?

adk

Bez překvapení, zato s několika zaznamenanými podvody. Tak proběhly ruské prezidentské volby. Současný prezident Vladimir Putin v nich získal druhý mandát v řadě, celkem již čtvrtý. Rusku bude vládnout dalších šest let. Nabízíme stručný souhrn všeho podstatného, co hlasování přineslo.

Silný mandát pro Putina

„Byly to volby s osmi kandidáty, avšak od počátku s jedním jasným vítězem. Účast byla jedinou opravdovou proměnnou,“ uvedla BBC. 

Že Putin vyhraje, se předpokládalo. Otázka byla pouze, kolik dostane hlasů. Nakonec ho volilo více než 56 milionů Rusů - jen lehce pod 77 procent. Podle mluvčího jeho kampaně Andreje Kondrašova pomohla Putinovi k výsledku také obvinění v kauze útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala.

„Kdykoli je Rusko nahodile a bez důkazů z něčeho obviněno, ruský národ se sjednotí kolem mocenského centra. A mocenským centrem je dnes jednoznačně Putin,“ konstatoval Kondrašov. 

Volební účast se těsně před sečtením všech hlasů pohybovala pod 68 procenty. Putin si přál vyšší účast, radost z vítězství mu to ale nezkazilo. Už večer slavil na moskevském Manéžním náměstí, kde děkoval voličům za podporu. „Čeká nás další úspěch, musíme udržet jednotu,“ pravil.

Putin trumfuje i čínské soudruhy. Stále víc Čechů jeho Rusko miluje. Komentář Petra Holce

sinfin.digital