Pojďme spolu neválčit. Čína a Japonsko budou mluvit o ostrovech Senkaku

Ondřej Fér

Japonský premiér Šinzó Abe a čínský prezident Si Ťin-pching po dvoudenním jednání dospěli k základu dohody o ostrovech Senkaku. Kvůli nepatrnému liduprázdnému území ve Východočínském moři se oba státy dostávají do stále ostřejších sporů. Teď se státníci domluvili, že si v případě nové krizové situace budou napřímo telefonovat.

Na první pohled to je zpráva jako z jiného světa. Co jiného by měli státníci dělat, než se snažit zabránit válce? Jenže v případě ostrovů Senkaku jde o úplně jiný případ. Čína, Japonsko a čas od času také Tchajwan se o ně pravidelně přou už od konce Druhé světové války. Ostrovy Senkaku pro asijské státy nemají jinou hodnotu než citovou a prestižní.

Ostrovy skutečně nemají nic, kvůli čemu by stálo za to jít do války. Podnebí je tam vlhké, většinu roku prší. Pár koz, který zde před lety lidé neopatrně vysadili, se rozmnožil a zvolna likviduje veškerou vegetaci. Kozy ohrožují dokonce už i to nejvzácnější, co na Senkaku existuje, endemického krtka s latinským jménem Mogera uchidai. A přesto na sebe kvůli tomuto ztracenému kousku země velmoci opakovaně chřestí zbraněmi.

Kvóty jsou nesmysl, budeme s komisí jednat o stažení žaloby, tvrdí Babiš

sinfin.digital