Pokrok v denuklearizaci? Kim Čong-un se snaží Spojené státy oklamat, tvrdí zpravodajské zdroje

vkr

Ačkoliv téměř každý výrok prezidenta Donalda Trumpa ohledně Severní Koreje naznačuje, že denuklearizace Korejského poloostrova probíhá skvěle, opak je podle všeho pravdou. Jak uvádí televize NBC s odvoláním na několik zdrojů ze zpravodajských služeb, severokorejský lídr Kim Čong-un se před Američany snaží zatajit jaderná zařízení a pokračuje v obohacování uranu.

„Severní Korea už nepředstavuje jadernou hrozbu,“ napsal na svůj Twitter americký prezident Donald Trump jen den poté, co se na historickém summitu v Singapuru sešel se severokorejským lídrem Kim Čong-unem. Od té doby kdykoliv Trump o Severní Koreji hovořil, dával najevo svou spokojenost s tempem postupu jednání. Jenže podle několika nejmenovaných zdrojů televizní stanice NBC je skutečný stav úplně jiný.

Přestože Severní Korea v poslední době pozastavila své jaderné testy i testy balistických střel, „neexistuje žádný důkaz, že by začala likvidovat i své zásoby, nebo že by zastavila jejich produkci. Je zcela jednoznačné, že chtějí Spojené státy oklamat,“ uvedl jeden z několika zdrojů napojených na zpravodajské služby. On, stejně jako další čtyři nejmenované zdroje potvrdil, že Severní Korea zrychlila výrobu obohaceného uranu, který je základem jaderných zbraní.

Přestože na summitu v Singapuru, který se uskutečnil 12. června, se Trump s Kim Čong-unem dohodli na denuklearizaci korejského poloostrova, kritici dohody zdůrazňují, že nepadnul žádný konkrétní plán, jak by tato denuklearizace měla probíhat. Často zaznívají také připomínky, že oba politici denuklearizací mysleli něco jiného. 

USA po 70 letech stahují své vojáky ze Soulu. Ke KLDR to budou mít dál, ale Kim si oddechnout nemůže

sinfin.digital