Pokud Babiš podvedl unii, musí přijít tvrdý trest, říká europoslanec od Macrona

Milan Rokos

V evropské politice se pomalu vytvářejí dvě velké strany jako v americkém politickém systému, myslí si francouzský europoslanec Bernard Guetta, který byl letos v květnu zvolen na kandidátce Renaissance, za níž stojí prezident Emmanuel Macron. V rozhovoru pro INFO.CZ mluvil bývalý novinář i o francouzském sbližování s Ruskem nebo o sporech o kontrolu ve svém někdejším působišti, deníku Le Monde. Do Prahy přijel na konferenci pořádanou Knihovnou Václava Havla.

Dlouhá léta jste pracoval jako novinář, na jaře jste se stal europoslancem. Co vás v politice a v Evropském parlamentu nejvíce překvapilo?

Když jste novinář, myslíte, že víte, jak to chodí, ale nevíte. Je to úplně jiné. Před třemi měsíci jsem se stal politikem a přešel na druhou stranu bariéry. Objevíte věci, které víceméně znáte, ale neuskutečňujete je. Dám vám příklad – asi se mu budete smát – ale člověk zjistí, že v Evropském parlamentu se opravdu hodně pracuje. To jsem netušil. Věděl jsem, že francouzští poslanci zasedají někdy až do šesti hodin ráno, ale to jsem neplánoval. Počítal jsem s tím, že zasedání končí ve čtvrtek večer, stejně jako u národních parlamentů. V Bruselu nebo Štrasburku začínám vždy v 7.30 ráno a končím večer v devět hodin, někdy v půl desáté, někdy dokonce v 11. Nemám čas na oběd, což mi prospívá, protože nejsem zrovna hubený. I kdybych ale obědvat chtěl, nemám prostě čas. Pořád máme nějaké schůzky, některé jsou naprosto zbytečné, jiné zase velmi důležité.

Strache skončil v politice. Semlely ho skandály, fanoušci za tím ale vidí spiknutí příznivců migrace

sinfin.digital