Pokud pustíte Huawei k sítím 5G, naše tajné služby omezí spolupráci, hrozí Američané Německu

ČTK

lup

Spojené státy oficiálně pohrozily Německu omezením výměny zpravodajských informací, pokud Berlín umožní čínským firmám podílet se na stavbě komunikačních sítí páté generace (5G). S odvoláním na dopis, který německé vládě zaslala administrativa prezidenta Donalda Trumpa, o tom dnes informoval deník The Wall Street Journal. Německé ministerstvo hospodářství podle agentury DPA potvrdilo, že dopis obdrželo, zatím však odmítlo věc jakkoliv komentovat.

V oficiálním dopise amerického velvyslance v Berlíně Richarda A. Grenella adresovaném německému ministrovi hospodářství Peteru Altmaierovi z minulého pátku se podle WSJ uvádí, že pokud by se na stavbě 5G sítě podíleli nedůvěryhodní poskytovatelé, jako je Huawei, mohlo by to zpochybnit bezpečnost a důvěryhodnost citlivé komunikace v Německu. V důsledku toho by mohla být ohrožena i dosavadní spolupráce a rychlá výměna zpravodajských informací mezi tajnými službami USA a Německa.

Podle deníku jde o první případ, kdy USA výslovně varovaly své spojence, že odmítnutí vyloučit Huawei z tendru na stavbu 5G sítě bude mít dopad na bezpečnostní spolupráci s Washingtonem. Evropské bezpečnostní služby v mnohém spoléhají na informace od svých amerických partnerů, a to zejména v oblasti terorismu. Německé úřady díky zpravodajským poznatkům z USA například loni odhalily přípravu útoku jedovatým ricinem v Kolíně nad Rýnem.

ANALÝZA: Babiš dostal od Američanů jasnou otázku. Na čí stojíte straně, pane premiére?

sinfin.digital