Pokus o vraždu s rasovým podtextem. V Itálii začal proces s mužem, který střílel na migranty

ČTK

mst

V Itálii začal proces s mužem, který začátkem února ve městě Macerata střílel na osoby tmavé pleti a šest jich zranil. Osmadvacetiletý Luca Traini je obviněn mimo jiné z pokusu o vraždu s rasovým podtextem a z ilegálního držení zbraní. Případ střelby v Maceratě vyvolal masové demonstrace proti rasismu.

„Chtěl jsem zabít drogového dealera a v Maceratě jsou všichni drogoví dealeři Afričané. Můj čin neměl nic společného s rasismem,“ hájil se při výslechu Traini. Podle agentury APA měl Traini přítelkyni, která měla problémy kvůli drogám.

Čin se stal letos 3. února, když Traini jezdil autem po Maceratě a přitom střílel na osoby tmavé pleti. Zranil pět mužů a jednu ženu. Při domovní prohlídce se u něj našel mimo jiné výtisk knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf. Média tehdy uváděla, že motivem činu byla údajně snaha pomstít vraždu 18leté Pamely Mastropietrové, jejíž tělo krátce před tím v Maceratě našli rozřezané ve dvou kufrech. Z její vraždy jsou podezřelí tři Nigerijci, z nichž jeden je drogový dealer.

sinfin.digital