Politici AfD vyrazili do Sýrie: Sešli se s mužem, který Západu hrozil sebevražednými útoky

ČTK

raz

Skupina členů protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) se vydala do Sýrie, aby na místě posoudila bezpečnostní situaci v zemi. Na facebooku to dnes oznámil člen delegace, která se setkala i s velkým muftím šajchem Ahmadem Hasúnem, jenž před sedmi lety hrozil Západu sebevražednými útoky. AfD dlouhodobě usiluje o zařazení Sýrie na seznam bezpečných zemí, aby Německo mohlo zpět do vlasti deportovat odmítnuté syrské žadatele o azyl.

Cílem delegace, jejímiž členy jsou poslanci Spolkového sněmu a zemského sněmu Severního Porýní-Vestfálska, je podle jejího člena Christiana Blexe udělat si vlastní obrázek o "skutečné situaci v Sýrii", což podle něj zpravodajství německých médií neumožňuje. AfD dlouhodobě označuje německá média za neobjektivní.

Sedm politiků AfD se na soukromé návštěvě Damašku setkalo mimo jiné s muftím šajchem Ahmadem Hasúnem, který v roce 2011 hrozil Evropě a Spojeným státům, že v případě intervence do jeho země vyšle na Západ sebevražedné atentátníky. „Jeho Excelence je přesvědčená, že se 70 procent syrských uprchlíků vrátí zpět do Sýrie. Vyzývá všechny syrské uprchlíky, aby se vrátili do vlasti,“ napsal po setkání na facebooku Blex. Na rozdíl od Halabu (Aleppo) či Homsu byl Damašek, který politici AfD zatím navštívili, z velké části ušetřen následků válečných operací.

sinfin.digital