„Politická zombie teď bude žebrat v Evropě.“ Média pranýřují Mayovou za útěk z bitvy o brexit

ČTK

luš

Nelichotivých titulků v domácím tisku se dnes dočkala britská premiérka Theresa Mayová za to, že na poslední chvíli podle komentářů utekla z parlamentní bitvy o brexitovou dohodu, kterou uzavřela se zbytkem Evropské unie. „Mayday!“, shrnuje pondělní události stručný titulek listu i, zatímco list The Times míní, že premiérka bude nyní „žebrat“ o pomoc u ostatních evropských lídrů. Britská premiérka chce na kontinentu získat dodatečné záruky týkající se takzvané irské pojistky. EU se však k jakýmkoli větším změnám staví odmítavě. Zda se Mayové podaří získat záruky do dalšího hlasování v britské Dolní sněmovně, k němuž by mělo dojít před 21. lednem, je tak nejisté. 

Mayová si odkladem hlasování o „rozvodové dohodě“ ušetřila ponižující porážku v parlamentu. Při pohledu na mediální ohlasy je však zjevné, že značné ostudě se nevyhnula.

Web The Telegraph, který je dlouhodobě k počínání Mayové kritický, zaplnil polovinu titulní strany fotkou zachmuřené Mayové, jak odjíždí z parlamentu. V titulku pak zdůraznil ochotu současné lídryně změnit kurz o 180 stupňů, když v něm převrátil jeden ze slavných výroků někdejší premiérky Margaret Thatcherové, kterým v roce 1980 dala najevo neústupnost tváří v tvář kritice. Podle webu se Mayová svým pondělním krokem zjevně zuby nehty drží premiérského postu. Odvoláním hlasování prý také vyvolala velmi reálné obavy ohledně odkladu samotného odchodu Británie z EU.

Juncker zpražil Brity: Žádná nová dohoda o brexitu nebude. Připustil ale dílčí úpravy

sinfin.digital