Politické zemětřesení v Koreji. 6 věcí, které musíte vědět o nejbizarnějším skandálu současnosti

Info.cz

Demonstrace, které již několik týdnů otřásají Jižní Koreou, nabírají na intenzitě. Během víkendu jihokorejský Soul zažil obří protest, jehož se zúčastnilo téměř 1,5 milionu lidí. Demonstranti opět žádali rezignaci prezidentky Pak Kun-hje. Ta čelí skandálu, který česká média nazývají jako korupční, skutečnost je ovšem mnohem více bizarní. INFO.CZ vám přináší přehled událostí spojených s mystickým kultem, které vedly k současnému politickému zemětřesení.

Jak to začalo?

Lokální média před několika týdny přišla s tvrzením, že poradenství, které prezidentce poskytuje její přítelkyně Čche Son-sil, je krajně podivné. Jedna z televizních stanic uvedla, že nalezla tablet, který obsahoval projevy, jež měla prezidentka teprve přednést. Tablet ovšem obsahoval i další dokumenty, z nichž vyšlo najevo, že poradkyně/přítelkyně finančně těží z některých rozhodnutí prezidentky.

Čche Son-sil byla v době vypuknutí kauzy v Německu. Když se vrátila, čekaly jí na letišti davy novinářů. Poradkyně byla následně předvedena k soudu a zatčena.

Kdo je Čche Son-sil?

Pak Kun-hje a Čche Son-sil se přátelí už více než 40 let. Abychom vysvětlili jejich vztah, musíme se vrátit hodně do minulosti.

Otec současné prezidentky - Pak Čchun–che – byl armádní generál, který ovládl Jižní Koreu během puče v roce 1961. V zemi vládl dvě desítky let. Byla to doba nejen prudkého hospodářské rozvoje, ale také útlaku opozice. V roce 1974 se Pak vydal se svojí manželkou na divadelní představení, kde se stal cílem atentátu. Útočník ovšem při střelbě minul a zasáhl Pakovu manželku, která zraněním podlehla.

Šéf náboženského kultu, který kombinuje první křesťanství a budhismu, Čche Te-min se po atentátu obrátil dopisem na tehdy dvaadvacetiletou dceru jihokorejského lídra a současnou prezidentku Pak Kun-hje. Postupně ji přesvědčil, že dokáže navázat spojení s její mrtvou matkou a „posílal“ jí vzkazy ze záhrobí. Působení šéfa kultu vyvolalo tehdy u některých spolupracovníků otce současné prezidentky pobouření.  

Paka v roce 1979 zavraždil šéf jeho vlastní zpravodajské služby. Podle současných spekulací ho frustroval vliv kultu na prezidentovu dceru a hlavu státu obviňoval z neschopnosti ochránit vlastní dítě.

Co se dělo dál?

Pro současnou prezidentku byla smrt otce nejtěžší životní chvílí. „Samozřejmě jsem byla v šoku. Bylo to pro mě velmi bolestné,“ řekla deníku Washington Post v roce 2007. Po smrti otce se Pak Kun-hje vytratila na dvě desítky let z veřejného života. Dosud není vůbec jisté, co současná prezidentka během této doby dělala. Podle některých novinářů Pak Kun-hje vedla skupinu, kterou ustavil šéf mystického kultu.

Čche Te-min zemřel v roce 1994 a Pak Kun-hje se o čtyři roky později vrátila do veřejného života. O deset let později poprvé kandidovala na prezidentku, ale neúspěšně. Americká ambasáda v Soulu tehdy do Washingtonu poslala depeši, v níž popisuje vztah Pak Kun-hje a Čche Te-mina. Toho tehdy označila jako „charismatického pastora“ a „korejského Rasputina“, který kontroloval život političky. Podle amerických diplomatů se na Pak Kun-hje rovněž přisála celá rodina šéfa kultu a díky tomu nashromáždila značné bohatství.

Jakou má tento neuvěřitelný příběh souvislost se současnými protesty?

Současná prezidentka po smrti své matky nenavázala blízký vztah jenom s šéfem kultu, ale také s jednou z jeho dcer – Čche Son-sil (uvězněná přítelkyně). Ta údajně podědila od svého otce schopnost komunikovat se zavražděnou matkou a prezidentce nadále doručovala vzkazy ze záhrobí.

Prezidentka pouze přiznala, že jí přítelkyně pouze pomohla překonat těžké časy. Jihokorejská média ovšem přišla na daleko závažnější skutečnosti. Čche podle všeho tunelovala rozpočet ministerstva kultury v objemu zhruba 150 milionů dolarů.

Většinu důkazů média získala na základě analýzy informací z nalezeného tabletu. Přítelkyně prezidentky odmítá, že by jí tablet patřil, ale už nedokáže vysvětlit, jak se do něj dostaly její selfie fotky. Objevilo se rovněž video, které dokazuje, že Čche kradla peníze určené na prezidentčino ošacení. Čche nechala prezidentce šít levné oblečení a rozdíl si ponechala. Na videu jsou zachyceni spolupracovníci dcery šéfa mystického kultu, kteří šijí prezidentčino oblečení a u toho kouří a cpou se smaženým kuřetem. Mastné ruce pak otírají do nového oblečení.

Čche rovněž ustavila dvě charitativní nadace, kam jihokorejské firmy poslaly nejméně 70 milionů dolarů. Její spolupracovníci přitom firmy jako Hyundai a Samsung vydírali, aby do nadací platily.

Z vlivu na prezidentský úřad těžila i 19letá dcera Čche, který je vynikající parkurová jezdkyně, ale není tak dobrá studentka. Její známky nestačily na to, aby se dostala na nejlepší jihokorejskou univerzitu. Čche tak donutila univerzitu, aby změnila pravidla pro přijímání studentů a zvýhodnila studenty, kteří se věnují parkurovému skákání.

Jaké byly reakce na skandální odhalení?

Podpora prezidentky se propadla na rekordně nízkých devět procent a její okamžité odvolání žádá 70 procent Korejců. Pro její rezignaci se vyslovili i ministři vlády, kteří nevylučují, že bude vyšetřována.

Korupce na vysokých místech v Koreji není ničím novým, ale tentokrát Pak Kun-hje zašla příliš daleko. „Korejci očekávají, že prezidentský úřad je zkorumpovaný, ale nikdo nečeká, že prezidentka může být blázen,“ uvedl populární korejský bloger Ask.

Přijde prezidentka o funkci?

Nedá se to vyloučit. Přestože původně rezignovat odmítala, nyní to připouští. Opozice ovšem nemá žádnou snahu převzít vládu v době, kdy do voleb zbývá pouhý rok. 

sinfin.digital