Polští konzervativci prosazovali sporné zákony, jejich předseda mezitím v klidu listoval atlasem koček

ČTK

lup

Vůdce vládnoucích polských konzervativců Jaroslaw Kaczyński dnes pobavil média a veřejnost: zatímco poslanci jeho strany prosazovali sporné zákony o soudech, o změně volebních pravidel či zákaz nedělního prodeje a omezení prodeje alkoholu, kamery stranického předsedu přistihly, jak je ve sněmovně hluboce ponořen do četby atlasu koček.

Vzápětí se na internetu objevily žertovné obrázky s novými plemeny domácích mazlíčků, jako například kočka sněžná (zasypaná po krk ve sněhu), klecová či kanárková (zavřená v kleci po kanárkovi), schodišťová či mezigalaktická. "Nenechme se ošálit," varoval opoziční poslanec Michal Szczerba před rozplýváním se nad čtoucím Kaczyńským, zatímco v zemi se podle něj "hroutí demokracie".

Předseda vládní strany je známý svou slabostí pro kočky a kocoury, kteří s ním sdílejí domácnost zapřisáhlého starého mládence. Tato stránka zlidšťuje obrázek drsného politika, který je s to nemilosrdně a leckdy i nevybíravě válčit se svými politickými protivníky.

Předsedova kočka - či kocour - se letos v létě stala i hrdinkou - či hrdinou - protivládních demonstrací. "Sláva kočce!" volali demonstranti před Kaczyńského vilkou ve varšavské čtvrti Žoliborz, když se jim v okně místo politika objevil apolitický čtvernožec. "Chce se přidat! Osvoboďte kočku! Je na naší straně," křičeli demonstranti. "Začali skandovat 'Kaczyński, nikdo tě nemá rád!' A v tom se objevil On - první kocour (anebo první kočka) republiky," vylíčil očitý svědek. "Kočka Jaroslawa Kaczyńského sama odhodlaně čelila totální opozici," tvrdila provládní Polská televize.

sinfin.digital