Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Poplach v Anglii: Dva lidé leží ve vážném stavu v nemocnici, mohli být otráveni jako Skripalovi

Poplach v Anglii: Dva lidé leží ve vážném stavu v nemocnici, mohli být otráveni jako Skripalovi

Policie na jihu Anglie v noci na dnešek vyhlásila mimořádnou událost kvůli případu dvou lidí, kteří jsou po možném kontaktu s neznámou látkou v kritickém stavu. Policie upozornila obyvatele na preventivní uzavření míst v oblastech kolem měst Amesbury a Salisbury, kde se dvojice před onemocněním pohybovala. Zatím není jasné, zda jde o výsledek zločinného útoku, úřady ale událost prošetřují.

Záchranáři zasahovali u muže a ženy ve věku kolem 40 let, kteří byli nalezeni v bezvědomí v domě v Amesbury, v sobotu večer 30. června. Původně se předpokládalo, že jejich stav je zřejmě následek užití heroinu či kokainu z kontaminované dávky. To se očividně nepotvrdilo a odborníci nadále pokračují v testech, aby zjistili, co je příčinou kolapsu obou pacientů.

Dvojice je nyní v kritickém stavu v nemocnici v Salisbury, vzdáleném od Amesbury 16 kilometrů, a lékaři vzhledem k jejímu možnému vystavení neznámé látce nasadili příslušnou medikaci. Nemocnice je i přes mimořádnou událost nadále otevřená pro veřejnost, úřady ale obyvatele upozornily, že v regionu bude přítomno větší množství policistů.

Policie zřídila několik bezpečnostních uzávěr v místech, kde se mohla postižená dvojice pohybovat předtím, než byla otrávena. V Amesbury i Salisbury zaznamenali místní obyvatelé zvýšený počet hlídkujících policistů. V Salisbury byl park královny Alžběty uzavřen pro veřejnost, upozornila místní rozhlasová stanice Spire. Policisté hlídkují také před amesburským baptistickým kostelem, uvedl deník The Guardian.

Podle anglické zdravotnické služby nepředstavuje zatím případ „významné zdravotní riziko pro širokou veřejnost“. Toto stanovisko bude „průběžně přehodnocováno v závislosti na dostupných informacích“, dodal nicméně mluvčí služby podle agentury Press Association.

Salisbury se letos v březnu stalo dějištěm otravy bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Britská vláda tvrdí, že otravnou látkou byl novičok vyráběný v někdejším Sovětském svazu, a obvinila z útoku Moskvu. Ta odpovědnost odmítla.

Komisař Angus Macpherson sdělil BBC, že vyšetřovatelé zatím nevylučují nic, co se týče okolností nejnovějšího případu. Zároveň ale dodal, že není zatím důvod se domnívat, že nynější otrava souvisí s kauzou Skripalů.

BBC uvedla, že oproti vyšetřování otravy Skripalových vyšetřovatelé nevybudovali v místech zkoumání stop izolační stany a vše nasvědčuje tomu, že jde o řádově menší operaci, která se netýká mimořádně závažného chemického útoku. Macpherson upozornil, že policie si dává záležet, aby se vyhnula veškerým možným rizikům.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1