Populismus po italsku: Grillo nabízí chudým voličům 780 eur měsíčně. Kde je vezme, ale neví

MIA

Spojené státy mají Donalda Trumpa, Francie ultrapravicovou Marine Le Penovou, Nizozemsko Geerta Wilderse a v Rakousku se o moc snažil Norbert Hofer. Nespokojenost přitahuje voliče k populistům jako magnet, i když je v rozhodujících chvílích zbytek obyvatel často přehlasuje. Bude to i případ bývalého komika a zakladatele Hnutí pěti hvězd Beppeho Grilla nebo se mu ve volbách zadaří?

Kontrast mezi bohatým průmyslovým severem a chudým italským jihem zvaným Mezzogiorno se dlouhodobě nedaří zmenšit. K hmotné nouzi mnohých se přidal strach z migrantů, jejichž destinací při cestě přes Středozemní moře bývá právě Itálie. Co je pro samotné obyvatele oblasti znekliďnující situace, to pro populistická hnutí znamená ideální půdu.

Vůdce a zakladatel Hnutí pěti hvězd Beppe Grillo je jedním takovým příkladem. Realistická řešení příliš nenabízí, je ale slyšet, a tak se mu daří pozvolna pronikat do podvědomí Italů. Málokdo ze zdecimovaných jižních regionů se zamyslí nad tím, kde chce vzít politik a někdejší komik na své velkolepé plány finance.

sinfin.digital