Porazí nová hvězda turecké politiky Erdogana? Imamoglu nabízí úsměv místo arogance

Pavel Novotný

Ještě nedávno ho znali vlastně jen obyvatelé istanbulského předměstí Beylikdüzü, kde byl starostou. Teď jeho jméno opisují novináři z celého světa. Ekrem Imamoglu dokázal ve volbách šéfa istanbulské radnice překvapivě porazit kandidáta vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) autokratického prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ten znervózněl a zařídil, že se hlasování bude v červnu opakovat. V každém případě se zrodila politická hvězda, která má šanci pocuchat image dosud všemocného prezidenta.

„Každý zákonodárce naší strany musí vyrazit do ulic a vyzvat voliče, aby hlasovali pro našeho kandidáta. Dejte do toho všechno! Všechno!“ Takto tento týden burcoval prezident Erdogan stranické kolegy v Istanbulu. Jde o hodně: pokud v opakovaných volbách opět zvítězí opoziční kandidát a nepomohou ani Erdoganovy pletichy, image vládnoucí turecké strany AKP dramaticky utrpí. Podle některých analytiků mohou tyto volby dokonce odstartovat konec éry všemocné hlavy státu, která po nedávných ústavních změnách řídí i vládu.

Turecký hegemon Erdogan proto neponechává nic náhodě. Opakovaný výběr istanbulského starosty proběhne 23. června a z médií se zdá, že to je sám Erdogan, kdo do čela největšího tureckého města kandiduje. Za několik týdnů prezident obrazí v nejrůznějších koutech Istanbulu tři desítky předvolebních mítinků, na kterých bude hlavní hvězdou. A opravdový uchazeč o křeslo starosty, bývalý premiér a věrný sultánův spojenec Binali Yildirim zřejmě opět zůstane v jeho stínu.

Pád měny, opoziční bojkot a hrozba protestů. Volební „dárek“ Erdoganovi má velké důsledky

sinfin.digital