Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Poslední komentář zavražděného novináře: Arabský svět nejvíc potřebuje svobodu slova

Poslední komentář zavražděného novináře: Arabský svět nejvíc potřebuje svobodu slova

Americký deník Washington Post dnes zveřejnil poslední komentář novináře pravděpodobně zavražděného na saúdském konzulátu v Istanbulu. Džamál Chášakdží v něm upozorňuje na nutnost zavedení svobody slova v celém arabském světě. Redakce Washinton Post uvedla, že komentář jí zaslal Chášakdžího překladatel den po jeho zmizení, do poslední chvíle doufal, že se z návštěvy vrátí živ a zdráv.

„Díval jsem se na přehled svobody ve světě, který připravuje organizace Freedom House, a uvědomil jsem si vážnou věc. V celém arabském světě je jen jedna země, která je klasifikována jako svobodná. Tou zemí je Tunisko. Jordánsko, Maroko a Kuvajt jsou na druhém místě a jsou klasifikovány jako částečně svobodné. Zbytek zemí v arabském světě je klasifikován jako nesvobodný,“ upozorňuje zavražděný saúdský novinář.

Podle Chášakdžího neexistuje naděje na změnu. Arabové, kteří ve jmenovaných zemích žijí, nejsou dostatečně informováni, nebo jsou dezinformováni. Představa, že všechno ovládá stát a je to normální je údajně součástí veřejné duše. „Arabský svět byl plný naděje během jara 2011. Očekávali, že se jim podaří vymanit z vlivu jejich vlád a neustálých zásahů a cenzury,“ píše kritik saúdského režimu a upozorňuje, že současná situace v arabském světě je horší než před Arabským jarem.

Chášakdží kritizuje i saúdský režim, kvůli čemuž byl velmi pravděpodobně zavražděn. Připomíná svého přítele, prominentního novináře, kterého justice poslala na pět let do vězení kvůli několika článkům. Podobně jako Saúdská Arábie se chová i Egypt, jehož vláda převzala totální kontrolu nad jedním z největších deníků za totálního nezájmu veřejnosti a mezinárodní komunity.

Podle novináře existuje jen několik skutečných oáz, které dál šíří odkaz Arabského jara. Jednou z takových je Katar, kde vláda podporuje zpravodajské pokrytí mezinárodních událostí. Chášakdží má na mysli státem financovanou televizi Al-Džazíra, která působí v několika zemích světa a zejména diktátoři jí na svém území vidí jen neradi. Je to i jeden z důvodů, za nějž si Katar vysloužil blokádu od svých sousedů. „Arabský svět nyní čelí vlastní verzi Železné opony. Neuvalil jí na něj ovšem nikdo zvenčí, ale uvalily jí na něj domácí síly, které touží po moci,“ dodává.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1