Poslední komentář zavražděného novináře: Arabský svět nejvíc potřebuje svobodu slova

urm

Americký deník Washington Post dnes zveřejnil poslední komentář novináře pravděpodobně zavražděného na saúdském konzulátu v Istanbulu. Džamál Chášakdží v něm upozorňuje na nutnost zavedení svobody slova v celém arabském světě. Redakce Washinton Post uvedla, že komentář jí zaslal Chášakdžího překladatel den po jeho zmizení, do poslední chvíle doufal, že se z návštěvy vrátí živ a zdráv.

„Díval jsem se na přehled svobody ve světě, který připravuje organizace Freedom House, a uvědomil jsem si vážnou věc. V celém arabském světě je jen jedna země, která je klasifikována jako svobodná. Tou zemí je Tunisko. Jordánsko, Maroko a Kuvajt jsou na druhém místě a jsou klasifikovány jako částečně svobodné. Zbytek zemí v arabském světě je klasifikován jako nesvobodný,“ upozorňuje zavražděný saúdský novinář.

Podle Chášakdžího neexistuje naděje na změnu. Arabové, kteří ve jmenovaných zemích žijí, nejsou dostatečně informováni, nebo jsou dezinformováni. Představa, že všechno ovládá stát a je to normální je údajně součástí veřejné duše. „Arabský svět byl plný naděje během jara 2011. Očekávali, že se jim podaří vymanit z vlivu jejich vlád a neustálých zásahů a cenzury,“ píše kritik saúdského režimu a upozorňuje, že současná situace v arabském světě je horší než před Arabským jarem.

sinfin.digital