Poslední šance „izraelského krále Bibiho“. Zabojuje o vládu, na obzoru jsou ale třetí volby

Milan Rokos

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se už příští týden dozví, zda ho čeká soud v jedné ze tří korupčních kauz. Do té doby se může (a ze své pozice musí) pokusit o politický zázrak – zůstat premiérem, i když prohrál volby a nedisponuje většinou v Knesetu. Sestavením vlády ho ve středu večer pověřil prezident Reuven Rivlin.

Pravicový Likud prohrál nedávné volby s opoziční centristickou stranou Modrobílá o jediné poslanecké křeslo a v sídle strany se na rozdíl od minulého hlasování před pěti měsíci neslavilo. Přesto se teď tím, kdo se opět pokusí sestavit koalici, stal Benjamin Netanjahu.

Prezident Rivlin odůvodnil své rozhodnutí tím, že Netanjahuův Likud má se spojenci 55 křesel v Knesetu, zatímco opoziční Modrobílá generála Bennyho Gance a její partneři jen 54. „Pro mě je jedinou otázkou, kdo má větší šanci sestavit vládu. V této situaci 55 poslanců Knesetu podporuje Netanjahua, 54 Gance. Deset z nich ze společné (arabské) kandidátky ale uvedlo, že nebudou sedět ve vládě s Gancem, zatímco celý blok 55 poslanců podporuje Netanjahua. Šance premiéra jsou proto vyšší,“ citoval Rivlinovo prohlášení server Times of Israel.

Novotný: Bibi bez okolků boří starý řád. Před volbami slíbil anektovat okupovaná území

sinfin.digital