Poslední vzkazy z východního Aleppa. Co píše sedmiletá Bana a další?

Michaela Kratochvílová

Kdysi nejlidnatější syrské město se proměnilo v trosky. Nálety a ofenziva posledních týdnů město částečně srovnala se zemí. Ve východních částech, které dosud kontrolovali rebelové, civilisti podle dostupných informací hlásí střelbu a mučení. Z  myšlenek mnohých se už dávno vytratila naděje. 

V částech Aleppa, které dosud patřily povstalcům, zavládl strach. Mnozí obyvatelé se v obavách z dalších kroků armády obracejí na sociální sítě a popisují tamní změnu atmosféry. Někteří věří, že naposledy. 

„Nemluvím s vámi dnes jako zpravodaj portálu Underground News, ale jako obyčejný obyvatel Aleppa. Možná je to poslední šance, jak se s vámi spojit, protože vládní vojáci se blíží. Také bombardování je stále intenzivnější, pokud to ještě vůbec je možné. Moc si vážíme veškeré podpory, které se nám dostalo,“ říká ve svém videu novinář Bilal Abdul Kareem.

„Chci moc poděkovat všem, kteří stáli na straně lidskosti spolu s námi v naší situaci, nikdy na vás nezapomenu, pokud nám bude souzeno přejít na druhý břeh,“ napsal protirežimní aktivista Monther Etaky.

„Jen jsem chtěl, aby moje dcera ochutnala banán. Má takové jídlo moc ráda. Doteď jej ještě nikdy neměla. A já už jí to asi nebudu schopen umožnit,“ píše učitel, aktivista a novinář vystupující na Twitteru pod přezdívkou Mr. Alhamdo.

„Díváme se do tváře neznámé smrti. Ale docela určitě je to smrt, ve které nás všichni nechali o samotě. Moje poslední slova,“ zaznamenal novinář a bývalý fotograf agentury Reuters Rami Zien.

„Dítě umřelo kvůli mrazivému počasí v Aleppu. Desítky lidí jsou na ulici, bez střechy nad hlavou a umírají právě teď,“ přinesl svědectví žurnalista Zouhir Al Shimale.

„Slyšíme dětský pláč, slyšíme, jak lidé volají o pomoc, ale nemůžeme pro ně nic udělat. Jsme vystaveni neustálému bombardování,“ připojila se se zprávami z Aleppa místní dobrovolnická organizace Bílé helmy. 

„Jmenuji se Bana. Je mi sedm let. Promlouvám k světu živě z východního Aleppa. V tuhle chvíli se rozhoduje, jestli budu žít, nebo zemřu,“ rozloučila se na svém Twitteru Bana Alabedová, asi nejznámější dětská tvář syrského konfliktu.

sinfin.digital