„Potřebujeme lepší Evropu.“ Rozhovor INFO.CZ s neslyšící europoslankyní, která chce vést Evropský parlament

Lucie Bednárová

„Nepotřebujeme více, ani méně Evropy, ale Evropu, která se bude více starat o své občany.“ V rozhovoru pro INFO.cz to uvedla vlámská europoslankyně Helga Stevensová, která se chce stát příští předsedkyní Evropského parlamentu. 

„Pořád nevím, jak se mi podařilo přežít základní a střední školu,“ říká osmačtyřicetiletá drobná blondýnka, která na mne čeká před výtahem v sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku. V budově, která se hemží uspěchanými europoslanci a jejich asistenty běžícími s deskami v podpaží do jednacího sálu, působí neobvykle klidně a vyrovnaně. I ona má ale s sebou svůj doprovod. Je jím mladík, který tlumočí vše, co Helga říká. Politička, která byla do Evropského parlamentu zvolena v roce 2014, má totiž velký handicap – od narození neslyší.

„Bylo to těžké. Na škole jsem neměla žádné překladatele a musela jsem na sobě tvrdě pracovat,“ vysvětluje znakovou řečí Helga. I přesto (a nebo právě proto) střední školu a následně i univerzitu, kterou studovala také za mořem ve Spojených státech, zvládla bez viditelných obtíží. V roce 1993 se stala první neslyšící Vlámkou, která získala právnický titul.

Sloužit vlasti. Šéf europarlamentu Schulz střídá bojiště, chce se utkat s Merkelovou

sinfin.digital