Potrestá EU Česko za odmítání uprchlíků? Rozhodnout by mohl rozhovor Junckera se Sobotkou

ČTK

luš

Evropská komise příští týden oznámí, zda zahájí řízení pro porušení unijní legislativy vůči těm členským zemím EU, které od Itálie a Řecka nepřebírají žadatele o azyl v rámci systému kvót, či vůči těm unijním zemím, které těchto osob převzaly jen málo. Novinářům dnes mluvčí komise Natasha Bertaudová v reakci na pondělní rozhodnutí české vlády, že ČR se na programu nebude nadále podílet, řekla, že komise příští týden „zkonkretizuje svůj postoj“ k možnému startu řízení, které může skončit až před unijním soudem.

Evropská komise předloží příští týden svou další pravidelnou zprávu o postupu programů přesídlování a přerozdělování žadatelů o azyl. V květnu, když byla tato zpráva zveřejněna naposled, uvedl eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos, že komise chce vidět rychlý pokrok u zemí, které dosud nepřijaly vůbec nikoho či jen několik málo migrantů a které už dlouhou dobu nenabídly do programu žádná místa.

Procedura, na jejímž konci může unijní soud udělit státu pokutu, by tak mohla být zahájena vůči Maďarsku a Polsku, které žádného migranta od Italů a Řeků nepřevzaly. V květnu ale Avramopulos poukázal také na Česko, jež přijalo jen 12 lidí a od loňského května nenabídlo žádná místa. Nyní česká vláda oznámila, že to už ani nehodlá udělat.

Bertaudová dnes připomněla, že šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker bude ve čtvrtek a v pátek na návštěvě v Praze, kde bude mít příležitost jednat o problematice také s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Podle nejmenovaného dobře informovaného představitele komise bylo pondělní oznámení české vlády překvapivé především svým načasováním, právě kvůli nadcházející Junckerově návštěvě. „Jeho obsah překvapivý není,“ podotkl tento představitel evropské exekutivy s tím, že Junckerův rozhovor se Sobotkou nejspíš postoj české vlády nezmění.

sinfin.digital