Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Praha spustila platformu Golemio pro veřejnost. Data mohou být využívána i ke komerčním účelům

Praha spustila platformu Golemio pro veřejnost. Data mohou být využívána i ke komerčním účelům

Nejrůznější data o pražské dopravě, parkování či životním prostředí si mohou lidé nově stáhnout na webové adrese golemio.cz. Nový server je založen na tzv. datové platformě jménem Golemio, kterou vyvíjí městská společnost Operátor ICT. Na jednom místě sdružuje a zpracovává informace z různých městských firem a institucí, což má napomoci efektivnější správě města. Platformu dnes novinářům představili zástupci Operátora ICT a primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Operátor ICT koupil za 2,3 milionu korun software nutný pro fungování platformy od společnosti Cisco. Samotné zpracování dat, jejich analýzu a vytvoření webových stránek si již firma zajistila sama. Na projektu datové platformy podle šéfa projektu Benedikta Kotmela nyní pracuje tým pěti nebo šesti lidí. „Projekt celkově na začátku počítal s rozpočtem 25 milionů na 18 měsíců, nicméně to ani zdaleka nebude utraceno. Předpokládají se zhruba poloviční náklady,“ uvedl Kotmel.

Datová platforma jako technické řešení se skládá ze dvou částí. Jedna je interní a má sloužit městským institucím jako zdroj informací pro lepší rozhodování. Dnes spuštěná druhá část je veřejně přístupná na internetu. Lidé na ní najdou grafy a vizualizace části dat, která platforma obsahuje. Kromě toho si mohou lidé, ale i firmy stáhnout celé datové balíky o pražské dopravě, kvalitě ovzduší, parkování či odpadovém hospodářství. Data mohou lidé využít libovolně, a to i ke komerčním účelům.

Podle primátorky Krnáčové patří Praha po spuštění platformy mezi evropské lídry ve zpracování a využití dat. Datová platforma je podle ní jedním z nejdůležitějších součástí projektu Smart Prague, spočívajícího ve využití technologií k lepšímu spravování města. „Je to výborná příležitost ke spolupráci veřejného sektoru, soukromého sektoru a akademické sféry,“ doplnil ředitel Operátora ICT Michal Fišer. Hlavním cílem projektu je podle Fišera poskytovat kvalitní informace osobám, které jsou zodpovědné za řízení města. Kromě toho mohou data využít i lidé a vývojáři například mobilních aplikací.

Použitá data Operátor ICT získává zejména z městských společností jako jsou například Technická správa komunikací, Institut plánování a rozvoje, dopravní podnik nebo organizátor pražské dopravy Ropid. Postupně se to daří, i když podle Kotmela problém může nastat například v případě, že informace drží externí dodavatel. Městské části a další instituce by proto měly začít ve smlouvách důsledně ošetřovat přístup k datům.

Prostřednictvím projektu Smart Prague chce metropole využívat moderní technologie pro zlepšení života obyvatel a návštěvníků Prahy. Zavedení projektů má na starosti firma Operátor ICT, která je zodpovědná i za chod karty MHD lítačka. Operátor ICT připravuje zhruba tři desítky projektů, například chytré řízení dopravy či energetický management městských budov. Svoje smart projekty připravují i některé městské části.

Pražská opozice a nezisková organizace Transparency International (TI) v minulosti Operátora ICT označila za „černou díru“, ve které mohou mizet stovky milionů korun bez dostatečné veřejné kontroly. Primátorka i zástupci firmy to odmítli s tím, že kontrola je dostatečná.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1