Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Prahu neobviňujeme, tvrdí Rusové. Novičok má podle Moskvy ale „významné místo“ v českém výzkumu

Prahu neobviňujeme, tvrdí Rusové. Novičok má podle Moskvy ale „významné místo“ v českém výzkumu

Významné místo ve výzkumu otravných látek v České republice mají nervově paralytické látky typu novičok. Prohlásila to dnes na tiskové konferenci v Moskvě mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v komentáři ke kauze bývalého ruského agenta Sergeje Skripala otráveného v Británii armádním jedem.

Mluvčí řekla, že Severoatlantická aliance využívá potenciál českého chemického průmyslu a české poznatky v oblasti protichemické obrany. "Prahu nikdo z ničeho neobviňoval a neobviňuje," prohlásila Zacharovová. V médiích včetně českých je ale podle ní mnoho textů potvrzujících potenciál českých chemických výzkumů.

Vývoj pod kódovým označením Novičok probíhal v Británii, USA, Česku a Švédsku, zopakovala mluvčí dřívější ruská tvrzení. Výsledky vývoje nových otravných látek tohoto typu, jichž tyto státy dosáhly, jsou podle ní obsaženy ve více než 200 otevřených zdrojích zemí NATO.

Česko (Československo) podle Zacharovové provádělo výzkumy v oblasti protichemické obrany v rámci Varšavské smlouvy. "Ve všech médiích jsou zprávy na toto téma, praví se tam, že po rozpadu organizace (Varšavské smlouvy) se český vědecký potenciál v této oblasti hodil novým západním partnerům, NATO ho zdědilo".

Česká armáda plnila zvláštní úkoly na Blízkém východě, vojáci likvidovali následky použití chemických zbraní v Kuvajtu, uvedla.

Existující mediální informace o činnosti vědeckých středisek zkoumajících v Česku bojové otravné látky dovolují podle Zacharovové dospět k závěru, že "významné místo ve výzkumu mají látky nervově paralytického účinku zvané podle západní klasifikace novičok". Čeští vědci nejednou získávali granty vědeckého výboru NATO, ve Vyškově existuje středisko NATO pro ochranu před zbraněmi hromadného ničení, konstatovala ruská mluvčí.

"Samostatným směrem výzkumu (českých) toxikologů je vývoj protijedů a také takzvaných spojujících látek a fermentů, které pohlcují komponenty nervově paralytických látek. Výzkumné práce provádí česká strana v těsné spolupráci se strukturami NATO," pokračovala Zacharovová. Fakt, že čeští chemici volně disponují charakteristikami otravných látek třídy novičok, svědčí o široké dostupnosti této informace, dodala.

"Prahu nikdo v ničem neobviňoval a neobviňuje. Na rozdíl od britských kolegů žádná obvinění nevznášíme. Mluvíme jen o tom, že dokonce i v mediálním prostoru - a není to propaganda, nejsou to ruská, ale česká média - existuje velké množství materiálů, potvrzujících potenciál Česka v oblasti chemických výzkumů. To je prostě třeba brát v úvahu," řekla mluvčí.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1